despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Mai e doar o fabrică de pîine în București.

Cui nu-i place pîinea caldă? Nu trebuie să fie cine știe ce specialitate: doar proaspătă, fierbinte. Mirosul navetei pline cu franzele, cîte amintiri!

   

Dar cine mai face franzele?

E de-ajuns să ne uităm pe harta Capitalei, din toate fabricile și morile noastre una a mai rămas! – «Vel Pitar», cea de pe șoseaua Sălaj.

O fabrică de pîine: atîta avem. Bun, nu punem la socoteală unitățile construite în Ilfov, după relocarea activității altor unități tradiționale, precum «Băneasa» ori «Titan» – asta, dacă și aici s-o mai face cu adevărat pîine, sau doar cine știe ce sărăcii făinoase!

În locul fabricilor din București au apărut birouri, blocuri de locuit, centre comerciale, hipermarketuri: Pajura… Plevna… Titan… Spicul… Lujerul… Vitan… Băneasa… toate au rămas în amintire; de curînd s-a zis și cu fabrica din Berceni.

Nu-nseamnă că nu mîncăm, totuși, pîine proaspătă; doar că-i produsă în sumedenia de cuptoare „turcești” binecunoscute, unele – «Köksal» ori «Bosfor» – veritabile făbricuțe!

Și pentru că pîinea albă – reprezentată de franzelă, împletită, floare, corn, japoneză, baton și chiflă – nu ne mai priește, au apărut și brutăriile „artizanale” care îmbie cu sănătoasa pîine „cu maia”…

În rest, tot ce se vinde feliat și ambalat poate fi produs și adus de oriunde din țară ori străinătate; cine să știe, bunăoară, unde se fac sumedenia de chifluțe și de pîinici ca adaos la meniurile livrate de popularele „mîncătorii”?

 

4 comments to Mai e doar o fabrică de pîine în București.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>