despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Aştept… porecla!

scris de Ando

Suntem în Piaţa Eroii Revoluţiei (lumea încă îi spune „la Pieptănari” sau la „Bellu”). Nu trec prea des pe aici, cam o dată pe an, de-ajuns să constat că e una din pieţele cele mai vitregite ale oraşului pentru că mai toţi primarii care au condus sectorul 4, au găsit de cuviinţă să facă ceva modificări „peisagistice” zonei. Insă ceea ce se petrece în această perioadă iese mult din cutuma obişnuită – ceva tufişuri, fântâniţe, panouri colorate, câţiva bolovani decorativi, adică… mărunţişuri.

Revenim şi cităm de pe site-ul primăriei sector 4:

“Mai exact, toate trecerile de pietoni din intersecția Eroii Revoluției vor fi eliminate și mutate în subteran, respectiv în pasajul pietonal, astfel încât locuitorii sectorului 4 să nu mai fie nevoiți să traverseze intersecția în condiții de risc, iar conducătorii auto să poată circula în condiții de trafic fluent.

În prezent, călătorii trebuie să parcurgă sute de metri pentru a ajunge în stațiile de tramvai sau autobuz, precum și la stația de metrou, iar traficul intens face ca această intersecție să fie extrem de greu de traversat.

Ca urmare a lucrărilor pe care Sectorul 4 al Municipiului București le va demara și având în vedere că Piața Eroii Revoluției este un punct intermodal de transport, pasajul pietonal va face corespondență atât cu stația de metrou, cât și cu celelalte stații STB. Acesta va avea o lungime de 40 de metri, o lățime de 4,5 metri, trei căi de acces, trei escalatoare și trei lifturi pentru persoanele cu dizabilități.

Astfel, odată cu finalizarea acestui proiect extrem de important pentru locuitorii Bucureștiului, zonă va fi total reconfigurată”.

S-ar putea să iasă un lucru bun, în final. Insă, ceea ce mă nedumereşte, este soluţia constructivă aleasă pentru exteriorul acelui „punct intermodal” din mjlocul pieţei.

Ce rost are un asemenea imens şi sofisticat eşafodaj? Chiar nu se puteau proiecta nişte adăposturi elegante şi eficiente pentru pasagerii care tranzitează staţiile, dar la nişte dimensiuni… umane?

Mă gândeam că, gata, asta ar putea fi ultima mare intervenţie asupra pieţei, dar mi-am adus aminte că aici va veni şi metroul pentru Gara Progresul, deci alt şantier, alte săpături, modificări etc.

Aşa că, deocamdată, bazându-mă pe spiritul inventiv al bucureştenilor, nu-mi rămâne decât să aştept porecla pe care o vor născoci pentru această construcţie fantasmagorică. Sunt sigur că n-o lasă ei nebotezată!

8 comments to Aştept… porecla!

 • dragos b

  Ce rost are un asemenea imens şi sofisticat eşafodaj? Să ne amintească de vremurile când se făceau construcții serioase de formă paraboloid-hiperbolică, nu butaforii din astea de se fac fleașcă la prima ploaie…

 • Cătălin Cojocaru

  Prima propunere: Chiloții lui Băluță

 • Mare porcărie cu trecerile de pietoni… practic, va trebui să ocoleşti toată piaţa pe jos, ca să ajungi la pasajul care e în mijlocul ei.

 • Probabil dintr-o frustrare ca n-avem si noi o lucrare de Calatrava. Pai ce, nu putem si noi sa facem? Cum? Nu cu concurs de arhitectura, pe care l-ar fi putut eventual castiga adevaratul Calatrava (daca ar fi venit la concurs) ci prin vreo licitatie in care nici nu mai conteaza arhitectul pentru ca firma de constructie e cea care-l plateste si care liciteaza. Inca nu m-am prins cum va fi rezolvata iesirea pe partea cu cimitirul, unde trotuarul e mult prea ingust. Ma intreb asta de prin 2005-2006 de cand au deschis santierul pentru vreo doi ani (dupa care a parut ca se razgandisera).

  • Ando

   @Adrian: Când am făcut pozele (cca.10 zile în urmă) se lucra şi pe acea parte, dar era împrejmuită toată zona şi n-aveam chef să trec pe carosabil ca să dibui vreo spărtură.

 • Anonymous

  „Chiloții lui Băluță” sună deja foarte bine :). Pe scurt, ce prostie! Cred că o intersecție ar trebui în primul rând eliberată, nu aglomerată.

 • Mda, baga pietonii in subteran, ii ascund, sa lase si mai clar toata suprafata masinilor, ca-n oras locuiesc masini…

 • hm

  știți ce cred eu? Că oamenii din orașul ăsta nu prea mai au chef de glume, nici de haz de necaz. S-au posomorît, s-au resemnat.
  Și chiar și cei care acum cîțiva ani erau crînceni, vocali, neiertători acum sînt blazați.
  Or fi multe de zis despre cauze, dar n-am chef: ce dovadă mai bună a blazării??

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>