Uite că vedem și cum arată „monumentul” din Cotroceni închinat Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca.
Nu ne dăm seama, firește, dacă-s oamenii de tinichea din dreapta ori dihăniile înaripate ce se screm pe crăcile din stînga.
Nu ne-ajută defel arta asta!
… și nici ce-o fi vrut sculptorul Virgil Scripcariu: „Grupul statuar este o compoziție în care figurativul clasic este epurat de decorativism inutil. Spun «compoziție», pentru că în această lucrare am căutat să ilustrez și contextul istoric în care au trăit cele două personaje. Pe măsură ce-mi croiam drumul spre forma finală, m-am gândit că s-ar putea să fiu în fața celei mai importante provocări a vieții mele de sculptor de până acum.“
Aia e, bine că-i la dos. Poate s-or speria ciorile din părculeț măcar.
Prima mea reacție, și sper că nu-i de neînțeles, a fost: a pățit ceva Bolborea?
Receptarea sculpturii de de for public de către cetățeni nu-i o chestie ușoară. Copil fiind îmi amintesc de valul de ridicol cu care a fost acoperit monumentul lui Bacovia din Bacău, al lui Constantin Popovici. S-au făcut bancuri și texte pentru brigada artistică. Oamenii veneau de departe, din județele învecinate, ca să se râdă de sculptură.
Sculptura aia – nu-i așa de rea.
Pe Brâncuși l-au rezolvat și mai bine, i-au zis coloanei de la Târgu Jiu „Sula lui Tătărescu”. Așa sunt gorjenii, succinți.
Nu-i așa rău monumentul lui Scripcariu. Cu drag mă gândesc la Monica & Virgil, cu drag i-am ascultat și citit, cu drag pot să privesc și aceste sculpturi.
Știu cine sunt ciorile alea. Una din ele, îmi place să cred, este Toma Caragiu, căruia probabil îi plângeau copilașii de foame acasă, de s-a simțit nevoit să facă pamflete anti Europa Liberă în celebrul sketch „Mefisto”. Cu un text scris direct din biroul lui Dumitru Popescu. Asta e o porcărie imensă. Să ne gândim la ea.
Îl știu pe Scripcariu. Am fost colegi în facultate și am lucrat împreună. Nu pot să-l sufăr. Ca să-l parafrazez pe bravul soldat Svejk, îmi pasă de el ca de un dop în cur.
Dar lucrarea lui are valoare plastică și mesaj. O să îmbătrânească frumos. Scandalizează lumea? Perfect.
@Catalin Cojocaru: aceasta este statuia Lui Bacovia de la Bacău
https://foto.agerpres.ro/foto/watermark/7616557
Mi-a plăcut exprimarea „figurativul clasic este epurat de decorativism inutil”. Cel mai rău este să lași nepricepuții să te conducă sau să ia decizii. Vina este și a celor care aprobă aceste catastrofe de monumente. Pe scurt, atât ducându-l capul, autorul și-a bătut joc și de cei doi (Lovinescu și Iernuca) și de noi. Păcat! Sunt curios ce vor scrie cei care vor lăuda ca de obicei în cascade „monumentul”. Personal, l-aș denumi „ciori pe o cracă”.
Eu, unul, aştept să văd ce zic “cotrocenenii” despre această apariţie în cartierul lor.
Deşi, unii sunt de părere că: “Slava Domnului că prostimea n-are niciodată un cuvânt de spus în asemenea probleme!!!”
E citat dintr-unul din comentariile primite la postarea de aici:
https://www.simplybucharest.ro/?p=11970
@Ando,
Alt cometariu devenit clasic este repriosul adresat nou de spcialisti:
“Voi aveti o mentalitate de muncitori necalificati!”
mie mi-a placut mult ce a scris dl cojocaru. si mi-a placut cum a vorbit dl liiceanu azi
Stătui, mă gîndii.
Da, am trecut de mult de momentul în care arta trebuie să fie frumoasă, dar nu înseamnă că urîțenia e un alibi pentru ascunderea neiscusinței.
Provoacă? Foarte bine. Ei zic că provoacă reflecții. Păcat că pînă la ele provoacă intîi repulsie.
Bine zis, cu repulsia!
Dar artistilor nu le pasa:
“Slava Domnului că prostimea n-are niciodată un cuvânt de spus în asemenea probleme!!!”
Noi avem cuvant de spus dor la platit taxele din care e realizeaza operele de arta …