despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Salvaţi şaormeria Matache!

Dac-am fi acum la radio, aţi putea şi auzi zgomotul inimii mele sfărîmate.

Fiindc-am poftit să mănînc o şaormă ca pe vremuri, cu vită şi berbecuţ, m-am dus la şaormeria La Matache.

Bună; am mîncat de atîtea ori acolo! Ştiam totul despre ea – şi nu din presa economică; se lăudau chiar băieţii de-acolo că în 2008 au fost cea mai profitabilă şaormerie. Vindeau sute de chile de carne de pui şi de vită pe zi; ţineau deschis non-stop şi – pe vremea aia – un vînzător bun pleca acasă şi cu 25 de milioane.

Doar că azi şaormeria La Matache de-abia se ţine cu dinţii de viaţă. Vinde pe sfert, clienţii au fugit – speriaţi de demolări, gunoaie, noroi şi ruine. Băieţii au rămas, cu salariile pe jumate – dar nu se lasă; chiar dacă zona a murit, poate mai e o speranţă. Iar şaormeria, aşteptînd vremuri mai bune, nu a făcut rabat de la calitate în tot timpul ăsta.

La Matache – laolaltă cu alte afaceri oneste din preajmă – speră să se termine odată bîlciul făcut în jurul Halei; că, după ce se va construi noua stradă Buzeşti, consumatorii se vor reîntoarce pe-acolo.

Şi nu! Nu Oprescu a nenorocit zona! Ci nişte oameni care nu văd, nu pot, nu vor să vadă mai departe de ideile lor fixe.

Salvatorii Bucureştiului cum de nu-şi dau seama că salvarea Bucureştiului înseamnă şi să te porţi în interesul Bucureştiului?

E în interesul Bucureştiului să blochezi proiecte şi investiţii? E în interesul Bucureştiului să nu poţi să beneficiezi de proprietatea ta? E în interesul Bucureştiului să dai faliment doar ca să se poată lăuda cineva cu lupta împotriva sistemului?

Mă, salvatorilor! Dacă v-ar fi păsat de Matache, în loc de proteste, procese, mitinguri şi marşuri, v-aţi fi strîns laolaltă şi, odată pe săptămînă, v-aţi fi dus la cumpărături în zona Buzeşti-Matache, ajutîndu-i astfel pe comercianţii afectaţi de lucrări!

Doamne, mi-e atît de silă!

Mulţumesc, salvatorilor! Fiecare chil de praf pe care-l înghit, din cauza voastră îl înghit. Fiecare kilometru în plus pe care-l ocolesc, din cauza voastră-l ocolesc. Fiecare leu pierdut de cei care nu vînd nimic, din cauza voastră e pierdut.

Din cauza voastră.

Şi în ciuda voastră, azi, înconjurată de praf, gropi şi moloz, şaormeria La Matache se încăpăţînează să trăiască.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

18 comments to Salvaţi şaormeria Matache!

 • florin

  Drumul spre iad e pavat cu bune intentii! Desi nu sunt adeptul citatelor,cred ca acesta se potriveste de minune situatiei zonei Matache.Am fost acum 3-4 zile prin zona si am vazut ca NU S-A FACUT NIMIC!!!.In afara de o intersectie asfaltata NIMIC.Pana acum trebuia sa se circule macar pe zona Pta.Victoriei-Cal.Grivitei.Operatia a reusit dar, pacientul e mort!

 • “Dacă v-ar fi păsat de Matache, în loc de proteste, procese, mitinguri şi marşuri, v-aţi fi strîns laolaltă şi, odată pe săptămînă, v-aţi fi dus la cumpărături în zona Buzeşti-Matache, ajutîndu-i astfel pe comercianţii afectaţi de lucrări!” – demential! Cit de simplu. Cit de evident. Cit de adevarat!!! Chapeau bas, maestre!
  Sper sa mai reziste inca doua saptamini, pina ma intorc in tara. Poti sa-mi spui adresa exacta, ca sa-i incerc si eu? Nu de alta, dar n-am chef sa orbecai prin “no man’s land” mai mult decit e absolut necesar.

 • Dan

  Am gasit deunazi un articol pe un site american care incerca sa puna in lumina efectele secundare ale “eforturilor de salvare” sau cele de “ajutor” (ca urmare a dezastrelor dar nu numai) – vorbim de ajutoare directionate din tarile civilizate catre zone gen Africa (la modul general) sau zone afectate de cutremure sau de inundatii (Indonezia, Haiti sau chiar Louisiana dupa uraganul Katrina). Si zicea acolo ca eforturile constante ale unor organizatii gen armata salvarii de a trimite haine folosite catre zone din Africa nu numai ca nu au imbunatatit nivelul de trai al celor de acolo ba din contra: au trimis in faliment comerciantii locali de haine, fabricile locale de textile si cultivatorii de bumbac, subminand practic una dintre putinele sanse de dezvoltare sanatoasa sustenabila a zonei. De asemenea donatiile directionate doar pentru constructia locuintelor distruse au dus la situatii penibile in care s-au construit adevarate palate in zone cu infrastructura de ev mediu. La fel si “voluntariatul” – adica deplasarea tinerilor plictisiti de viata din “vest” in zone problematice pentru a ajuta la refacerea zonelor – cauzeaza de fapt mai multe probleme decat rezolva fiindca acolo problema reala nu e lipsa fortei de munca ci lipsa resurselor gen apa si mancare (pe care voluntarii le vor consuma intr-o proportie mai mare fiindca, nu-i asa… au alt metabolism, hehe!). Detalii!

 • Dacă operaţiunea urbană a primăriei era făcută conform unei strategii, cu un management al acestei intervenţii, cu viziune, obiective, buget, etapizare şi consultarea tuturor actorilor implicaţi sau afectaţi mi se părea normal să critici acţiunile ong-urilor. Altfel este un pic penibil să crezi că ele sunt de vină pentru situaţia actuală.
  Poate când te duci să mănânci o şaorma îl întrebi pe patron ce discuţii prealabile a avut cu primăria, dacă s-au făcut întâlniri cu mediul de afaceri local (magazine, restaurante, şaormerii etc) şi ce poziţie au avut ei faţă de această operaţiune urbană.

 • hm

  şaormeria e pe colţul străzilor Berzei cu Popa Tatu.

  Critic, dom’le, critic! La obtuzitatea oficială s-a răspuns cu altă obtuzitate.
  Oamenii de-acolo, cu care da, am vorbit, au vrut şi vor şi acum să se termine cît mai repede şantierul. Că după aia ştiu ei ce au de făcut, o să-şi revină în timp! Oare de ce nu şi-au pus afişe electorale cu Nicuşor Dan în vitrină, ci cu Dan Diaconescu şi alţi nebuni?

  Actiuni de gherila sau scandalul nu pot duce catre o negociere, aceeasi negociere pe care se bazeaza procesul de dezvoltare. E posibil ca macar unul dintre ONG-uri sa propuna un proiect diferit de reabilitare a zonei Pietei Matache, dar nu acum ci in anul 2000, cand a fost aprobat PUG-ul Bucuresti si se stia de aceasta largire? Ati vazut un astfel de proiect sustinut si prezentat de un ONG care se lamenteaza acum? Din nou spun ca nici in cazul acestui “actor” nu vad ca exista cunoastere.

 • :-O
  Asta e buna de tot. Deci planul de largire pe care a incercat sa-l execute Oprescu e de pe vremea lui LIS?! Sau e de pe vremea marinarului?

 • @hm, eu te întrebam dacă cei de la şaormerie au vrut şantierul, dacă s-a discutat ceva cu ei dinainte :)…negocierile se presupune că se pot realiza doar în momentul în care părţile implicate respectă acelaşi set de reguli, ori tocmai acesta este unul dintre cazurile în care administraţia nu acţionează după reguli/legi…mi se pare că priveşti lucrurile doar în detaliu, lăsând la o parte imaginea de ansamblu
  @Valentin…ideea este mai veche de Lis

 • hm

  normal că nu a fost nimeni întrebat de nimeni.

 • Dan

  Trebuie sa acceptam ca in .ro “lucrurile mari” s-au facut in fix 2 moduri (ori-ori), in functie in general de “epoca”:

  (1) intr-un interval triplu fata de estimarea initiala, la un buget multiplicat si cu numeroase acuze de coruptie, lupte in justitie si implicarea politicului pana la cel mai inalt nivel. Asa s-au facut caile ferate in secolul 19 sau reteaua telefonica nationala in anii ’30, asa se fac acum autostrazile si asa s-a facut podul de la Basarab.

  (2) “hack & slash”, cu putin respect pentru calitatea lucrarii, pentru oamenii care au lucrat sau pentru cei direct afectati. Asa s-a facut “canalul”, tot asa s-au facut caile ferate Salva-Viseu sau Bumbesti-Livezeni, podurile dunarene din care acum curge rugina, fix asa s-a demolat si reconstruit centrul Bucurestiului.

 • hm

  nu-s chiar aşa mocofan să nu-mi dau seama că nepriceperea, nepăsarea şi şmecheria Primarului au dus lucrurile unde sînt acum: într-un moment în care aproape toată lumea, din exasperare, ar accepta orice, oricum – doar să se termine odată cu mizeria de la Matache.
  Doar că a avut adversari pe măsură, Primarul: i-au făcut jocul.

 • Acolo nu trebuia demolat nimic de la bun început. Se ştia că e ilegal, că casele alea (scuzaţi cacofonia) erau monumete istorice lăsate intenţionat să pice pentru ca rechinii imobiliari să intre acolo. La solicitările acestora din urmă, primăria s-a apucat şi a ras tot, căzând victime colaterale şi prorpietarii de bună credinţă şi cei cu afaceri în zonă. Primăria a demolat cu procese pe rol (pe care le-a pierdut… da’ au rămas fără obiect). După aia, până la urmă, instanţele au decis că trebui măcar făcută strada, care oricum nu e incomodată de Hala Matache. Rechinii au câştigat (că acum s-a ridicat nivelul de înălţime în zonă… că e câmp, practic), Oprescu a câştigat şi el, aruncând pisica în curtea lui Nicuşor Dan, iar bucureştenii au pierdut, că primăria nu a mai dat un leu pentru continuarea lucrărilor, dar toată lumea e convinsă că de vină sunt ONG-urile (care sunt o mână de oameni, din care vreo 2 – 3 sunt avocaţi, că altfel nu aveau cum să meargă în instanţă), nu iubitul cârmaci Primar Profesor Universitar Doctor Sorin Mircea Oprescu pe care l-au reales la congres, pardon, l-au votat la alegeri. Se pare că oamenii sunt resemnaţi, s-au obişnuit cu jegul… deşi ultimul care a ras cartiere întregi a fost executat de Crăciun. Dar şi pentru ăla au trebuit să treacaă aproape 35 de ani ca oamenii să se trezească.

 • @Dr2005: Ai fost pe faza mai devreme cind s-a discutat ca planul asta a fost aprobat inainte de vremea lui Lis? Hai sa nu-l mai demonizam pe Oprescu, ca nu sta el treaz noaptea si se gindeste la cum sa-i f*** pe bietii locatari din zona Berzei-Virgiliu. Mai las-o naibii cu retorica asta, ca s-a terminat campania lui Nicusor. Mai stai si tu vreo doi, trei ani sa intre iar in campanie si reciclam atunci toate argumentele cu nomenclatura. Pina atunci, poate se termina naibii si strada asta si putem circula si noi un pic prin Bucuresti.

 • Stefan

  Trebuie să fiu de acord cu Dr2005: mi se pare cel puțin stupid să dai vina pe ONG-uri pentru că nu e praf și pulbere zona Matache. Până una-alta, nu ele au sistat lucrările, ci tribunalul. Chiar nu e nimeni deranjat că primăria celui mai mare oraș din țară se apucă de o astfel de lucrare fără a avea toată acoperirea legală?

  Plus că dacă te informai un pic aflai și de oamenii dați afară de aceeași primărie mărinimoasă și constructivă în mijloc de iarnă. Să fim serioși, nu de grija locatarilor / șaormarilor mureau ei de grijă; nu ăia le umflă buzunarele.

  Valentin, unde ai găsit tu că planul e aprobat de pe vremea lui Lis? Vreun link/sursă, ceva? În al doilea rând, dacă planul e prost, cine l-a obligat pe Oprescu să-l aplice?

 • Stefan

  O corectură mică: “pentru că e praf și pulbere zona Matache”

 • Planul probabil e mai vechi, chiar dinainte de Lis, de pe vremea ,,ailaltă”. Dar nimeni până acum nu l-a pus în aplicare, tocmai pentru că punea multe probleme (exproprieri, demolări de monumente istorice, încurcături în trafic). Până la urmă, instanţa a decis în 15.07.2011 (da, 2011!) că se pot continua lucrările, cu condiţia să nu se mai demoleze nimic. Şi ei în loc să facă drumul, o ţin pe a lor că nu pot din cauza halei Matache, care cel mult ar ocupa 1m de trotuar, nu ar avea nimic cu drumul. Or ei de un an de zile nu au mai făcut nimic, deci vina exclusivă pentru tot jegul ăla e al primăriei şi al primarului.

 • Ando

  Dr2005, ti-am trimis pe adresa de mail de pe site
  detaliile despre autobuzul Iran National. Le-ai primit ?

 • florin

  Ce mi s-a parut mereu curios e s-a demolat numai pe o parte.Vazand insa niste poze mai vechi,constat ca pe partea nedemolata e o fabrica de confectii unde vedeam mereu tiruri care veneau sa ridice marfa.Si mai curios e ca,la intersectia Vulcanescu-Berzei s-au facut ceva demolari si pe partea cu fabrica de mai sus.Si inca ceva:la intersectia Berzei cu Stirbei,era casa Nicolau Dobre(parca asa se numea)care a disparut.Incurcate sunt nu numai caile dar,si demolarile in orasul asta!

 • Eu obisnuiam sa merg pe Strada Buzesti in fiecare zi, si era teribil, plin de gunoi, mirosuri urate, insi dubiosi. Mai bine sa se darame tot si sa se faca un bulevard modern, si sa se conserve pe cat posibil cladirile de valoare.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>