despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

1952 – produsele.

Un tablou al pieței de-acum mai bine de 70 de ani. Nu-i despre „cum era atunci”, nici despre ce s-o fi găsit cu adevărat în comerț – ci doar despre sortimentul oficial.

7 comments to 1952 – produsele.

 • Ando

  Foarte interesant. De exemplu, observ că la “regiunile” pentru vinuri, nu apare Dobrogea (cu Murfatlar, Ostrov, Niculiţel etc)!? La produse din carne, nu apare (încă) parizerul? S-o fi produs după 1952?

 • Vinul ca vinul (cu ocazia asta am aflat de unde s-au inspirat cei de la Timpuri Noi cu albumul din 1995), dar văd că din listă lipsesc multe produse aparent banale… de exemplu, tot alcoolul era limitat la vin? Fabricile de bere cu siguranţă funcţionau şi atunci, nu mai vorbesc de tării. Lipsesc ciocolata, cafeaua, carnea de pui şi vită (în afară de “pastrama de uger de vită”), iar din toată oaia găsim doar pastrama (care, culmea, era mai ieftină decât carnea de porc, nu ca acum).
  Produsele lipsă din listă efectiv nu se vindeau în ţară? Sau nu intrau în categoria celor cărora statul le fixa preţul?

 • hm

  Cred că o listă completă am găsi în Monitoarele Oficiale, tabelul publicat pare mai degrabă un extras. În numerele viitoare sînt publicate doar produsele nealimentare.

  • Apropo de Monitorul Oficial (şi omologul său comunist, Buletinul Oficial)… acum vreo săptămână am căutat în disperare un ordin de ministru din 1984. Nu există pe nicăieri pentru consulatere colecţia Buletinului Oficial, nici măcar în format fizic!
   Cele de până în 1949 se găsesc la Biblioteca metropolitană, 1949-1965 la Biblioteca Universităţii Lucian Blaga din Sibiu (fizic), monitoarele începând cu 25 decembrie ’89 sunt pe site-ul RA Monitorul Oficial… dar din perioada 1965 – 1989 nimic, doar Arcanum se laudă că le-ar avea, dar numai contra cost.
   Nici diversele motoare legislative (legislatie.just.ro şi cele pe bani gen Lege 5) nu au prea multe acte normative din perioada comunistă (şi dacă le au, au doar legi şi hotărâri ale Consiliului de miniştri, nu ordine de ministru).
   De ce s-o dori ascunderea legislaţiei acelei perioade?

 • hm

  A – e doar nepăsare, neinteres.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>