scris de Ando
Suntem la actuala intersecţie a străzilor Armand Călinescu şi Speranţei, mai precis ne oprim iar asupra clădirii de pe Speranţei nr. 32
In noiembrie 1986, în urma indicaţiilor „superioare” (zvonistica spune că pe Ceauşescu l-ar fi supărat prezenţa tramvaielor care parcurgeau rondul de la Piaţa Rosetti), în mare grabă, s-a demolat parte din vechea stradă Italiană şi, cam din dreptul intersecţiei Batiştei cu Vasile Lascăr, s-a croit noul traseu al liniilor, adică Armand Călinescu, peste bd. Carol, spre Paleologu. Atunci a dispărut, de exemplu, clădirea Băii Arcului.
Spre norocul ei, clădirea de care aminteam la început, a scăpat „la mustaţă”- fotografia lui Andrei Pandele ne arată concret cum era, deja, „marcat” cu borduri făgaşul noii artere.
Şansa, după cum ne dăm seama şi din imaginea de prospecţie pentru filmul „Afacerea Protar” (1955), a făcut ca această venerabilă clădire (de peste 100 de ani vechime, cum arată placa de sus, de pe faţadă) să parcurgă vremurile fără modificări majore, actualmente fiind sediul ambasadei Sloveniei în România.
Strapungerea aia era intntionata inca din anii ’30 din cate stiu eu. Deci aici nu sunt sigur ca pasiunea lui Ceausescu de a da din mana a dus la demolarile alea.
@Adrian: Sunt de acord, existau planuri, intenţii mai vechi. Insă rapiditatea cu care a fost croită noua arteră, fără să existe niciun anunţ prealabil pentru locuitorii zonei afectate (conform relatărilor lui Andrei Pandele), astea poartă “ştampila” Ceauşescu (el sau ea, nu se ştie sigur).
https://www.facebook.com/groups/272664323752150/posts/1108628693489038
Dar, obiectiv discutând, dpdv al circulaţiei, nu a fost rău că a fost scos tramvaiul din rondul de la Rosetti. Metodele, însă…Eu am vrut doar să subliniez norocul pe care l-a avut, în acest context “revoluţionar”, casa de pe Speranţei
Pentru conformitate.
https://simplybucharest.ro/wp-content/uploads/2021/03/1936-12_Page_2-1.jpg
Dacă doriți să revedeți…
https://www.simplybucharest.ro/?p=72120