despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Grecia, partea a doua.

.. a doua parte a poveştii despre Grecia este doar despre Kavala – oraşul acela puţin ignorat, mai ales de cei care merg direct in Thassos; şi e păcat să ignori Kavala, fiindcă ai ce vedea.

… dar, s-o luăm încet. Kavala are port, plaje, hoteluri, terase; mai are şi bloculeţe multe, îngrămădite pe dealurile stîncoase din jur. Străzile sînt foarte înguste, foarte în pantă – chiar şi în oraşul nou. Fiindcă e greu să sapi subsoluri în stîncă, garajele blocurilor sînt mai toate la parter, iar parterul nici nu mai e închis cu ziduri.

Kavala mai are şi nişte case vechi foarte frumoase – fireşte. Şi mai are o cetate, cocoţată pe un pinten de deal în oraşul cel vechi; şi mai are şi un apeduct – o frumuseţe.

Să te duci la cetate trebuie neapărat. Ai de urcat pe trepte, ai de urcat pe străduţe întortocheate şi înguste, ai de trecut pe lîngă case care mai de care mai frumoase.

  

… poarta asta mi-a plăcut; mi-am zis să i-o arăt şi Uşierului. Şi mergi iar…

    

… şi îţi dai seama că pe străduţe ca pe cele de mai sus se poate circula cu maşina, şi pricepi de ce grecii au atîtea maşini mici. Şi de ce multe din ele sînt cam julite…

Dar e frumos, nu te mai saturi de străduţe, de cotloane, de flori şi de pisici.

  

Cînd te pomeneşti sus, în cetate, ai făcut mare lucru! Cetatea e deschisă pînă seara la 9 şi intrarea e ieftină de tot.

Cetatea, ca cetatea… dar ce vezi din ea, hei!

  

 … Cînd te-nduri să te cobori înapoi, o iei la loc pe-aceleaşi străzi întortocheate, printre case frumoase – ştii drumul:

  

… te-ntorci, încet, la nivelul mării…

 

… şi te duci să vezi şi apeductul:

 

… Doamne, cît de fain e!  Te apropii de el, te bagi pe sub el, îi dai tîrcoale – e nemaipomenit.

… şi mai e. Mai e de văzut, mai e de vînturat – oho! – prin Kavala. Biserici, monumente, locuri unde îşi vine să te-aşezi şi să nu mai pleci; cofetării; restaurante, magazine deschise – dimineaţa, flori, flori, flori.

… şi mai e şi despre Grecia, un pic – data viitoare.

9 comments to Grecia, partea a doua.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>