despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Gînduri neplăcute înainte de alegeri.

Peste aproape două luni îs alegeri; situația – acum, la-nceput de proces electoral local – e dezagreabilă.

Ha! Cît s-a mai speriat Capitala c-o să se-ntoarcă Firea… și cînd colo, cel mai mare pericol e Piedone!

Acuma, nici noi nu trebuie neapărat să credem tot ce auzim, vedem și citim: șansele acestui personaj nu-s chiar așa de mari. Aș zice să fim destul de-ncrezători în bucureștean și-n bunul lui simț.

Dar faptul în sine că Piedone chiar e în cărți pentru Primăria Generală și că pregătește să lase „moștenire” Primăria Sectorului 5 către fiul lui pune pe oricine pe gînduri.

Atît de jos am ajuns?

Uite că da. Și, pentru toate astea, putem da vina – laolaltă – și pe lichelismul și josnicia liberală, pe dezastrul dovedit în administrarea sectorului 1 de către Clotilde Armand, pe avîntul extremist…

… și, desigur, pe activitatea Primarului Nicușor Dan!

Însă noi – cei care avem doar datoria și interesul să căutăm adevărul – înțelegem că nu toată activitatea Primarului a fost proastă. Și înțelegem că au fost lucruri pe care chiar nu le așteptam de la el: să se priceapă, să fie gospodar, să aibă echipă și viziune. Ne gîndeam c-o să fie căpos și mefient. Știam c-o să fie cinstit; speram doar c-o să mai aibă și încă ceva în plus.

Mocirla asta în care se vor desfășura alegerile, deci, nu-i într-atît de mult cauzată de Nicușor Dan. Dar el are, totuși, o vină substanțială pe care am ocolit-o cu toții.

Nu simțim că acest avînt grețos al personajelor precum Negoiță, Băluță, Piedone ocupă golul lăsat de deznădejdea civică a cetățeanului obișnuit? Cel care nu se simte în „target”, cel care nu se vede reprezentat, cel căruia nu i s-a vorbit și răspuns, cel căruia nu i s-a deschis administrația centrală?

Bătăliile civice ale Primarului Nicușor Dan – nici una, în sine, neîndreptățită! – n-au atins cu nimic agenda cetățenească. „Tracțiunea” inițiativelor civice cunoscute a fost dată de activitatea paralelă din familia Primarului: soția continuă să fie implicată în procesele cu mize imobiliare împotriva marilor dezvoltatori, timp în care – vedeți și voi! – administrațiile de sector au fost încurajate să facă tot ce le dă prin cap, brutalizînd locuirea în jumătate de oraș.

Să nu dăm vina pe oameni cînd auzim că „l-ar vota pe Piedone”.

Aceeași greșeală.

Ne-am obișnuit să-i privim pe oameni ca proști. Poate sînt – adică, poate sîntem – dar oamenii s-au săturat să credem că pentru ei contează doar „să li se dea”… „să li se facă”… și cumplita placă „a furat, dar a și făcut”.

Știți, oamenii nu-s chiar așa; nu-și vînd recunoștința c-au primit un loc de parcare, că li s-a asfaltat strada, că li s-a dat vreo aprobare: ei văd toate astea ca simple reparații, ca despăgubiri pentru locuirea proastă, pentru administrația discreționară. Le primesc, da: dar îl detestă pe primarul care-i cumpără; de aceea istoria alegerilor e plină de învinși care-au crezut că rețeta asta merge la nesfîrșit.

Cetățenii au așteptări, chiar dacă nu reușesc mereu să le exprime, să le canalizeze; și cea mai mare așteptare e ca administrația să se apropie de ei sincer, continuu, respectuos.

Ca de fiecare dată, dacă aveți întrebări despre decizii, motive, declarații și conduite pe care nu le înțelegeți ale participanților la procesul electoral, nu ezitați: dacă sîntem în măsură, vă ajutăm cu răspunsurile.

10 comments to Gînduri neplăcute înainte de alegeri.

 • Mark

  “Atît de jos am ajuns?” din nefericire foarte multi oameni sunt nepasatori, dezinteresati de politica, si de aici oferta slaba a candidatilor.

 • Eu inca mai caut prin sectorul 1 muntii aia de gunoi si sobolanii despre care se tot spune. Si , pentru ca nu stau in sectorul 1 ci doar il tranzitez pe ici pe colo, nu imi dau inca seama ce inseamna acel dezastru al administratiei sectorului respectiv care a intrat atat de adanc in legenda. Vad, dimpotriva, ca avantul pocitaniilor cu prea multe etaje din partea aia de soseaua Chitilei sau Bucurestii Noi s-a mai temperat cumva …

  • hm

   Munți nu sunt; de fapt, chiar am relatat și noi că n-au fost. Dar gunoi, gunoi este; curățenia e precară. De la nivelul străzii nu se vede mai-binele.

 • Ando

  Două dorinţe am:
  1. Să iasă, din nou, Nicuşor Dan primar general ca să continue ce a început, fără să mai poată folosi lozinca răsuflată cu “vechea moştenire”.
  2. Să pice primarul “stâlpişor” de la sectorul 2 care şi-a bătut joc, discreţionar, de o grămadă de străzi din sector, fluturând tot felul de băşini urbanistice gen “Noul Obor” sau “Noul Centru istoric” 🙁

  • hm

   Ai grijă ce-ți dorești, contracandidatul Rareș Hopincă ne-a distrus juma’ de Rahova ca City Manager la Sectorul 5: intervențiile lui Radu Mihaiu sînt lucrări nevinovate pe lîngă ele!

 • VT

  Si eu am o dorinta pe care vreau sa o exprim aici: sa scapam de canalia de la sectorul 6. Din pacate nu are contracandidati seriosi. De la USR e o gazela – tot absolventa SNSPA (alias Stefan Gheorghiu) care m-a “impresionat” imediat cu niste lozinci feministe. Am tras apa dupa ea.

 • Lupta lui Dan impotriva dezvoltatorilor si pana la urma impotriva cresterii fondului locativ e ceva pt care trebuie injurat. Oamenii vor locuinte la preturi decente, iar sa opresti constructia de noi locuinte inseamna ca preturile deja nesimtite care se practica acum vor deveni si mai nesimtite (si chiriile in urma lor).

  Dar, na, il inteleg ca ii place sa se laude, el care nu a salvat nici Matachele si nici Moara lui Assan.

  Unde ii dau ceva puncte in plus e la termoficare, nu stiu daca din cauza iernii mult mai calde decat de obicei sau din ce motiv dar in ultimele luni chiar am avut apa fierbinte la dus, pt prima oara dupa foarte multi ani.

  Cat despre Piedone, asta e, am impresia ca acolo nu e vorba doar de un vot care tine de Primaria Generala, a se vedea Basescu in 2000. Lumea s-a cam saturat, iar pt ca Localele au ramas cam singurele alegeri unde chiar mai ai pe cine sa alegi (Europarlamentarele sunt o glume, Parlamenterale sunt un blat odios intre cele doua mai mari partide, Prezidentialele nu e cazul sa mai discutam) lumea il va vota pe Piedone ca sa arate ca s-a saturat.

 • hm

  De pus contra construirii de blocuri pentru marele public, n-aș zice. A ales cîteva bătălii mari, atîta.
  Dar în legătură cu blocurile sociale… ciuciu! Pasul pe loc!
  La termoficare, da, e mai bine și o să fie mai bine, încet.

  Foarte îndreptățită analiza preferinței pentru Piedone; nu mai e N. Dan exponentul „anti-sistem”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>