despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

anii ’90 XI – graffitti

… n-am mai vorbit de multă vreme despre anii 90 bucureşteni: au fost şi anii în care ne-am apucat să comunicăm. Şi am comunicat în toate felurile: şi mai ales pe ziduri. Primele graffitti le-am văzut – eu, în viaţa mea – undeva prin ’88-’89, pe la Arhitectură şi jos la metrou, la Unirii; nu erau politice, (poate alea erau şterse pe dată) ci mai degrabă pop: scria doar BEAT STREET – era un film în vogă pe-atunci.

Anii 90 au fost anii în care Bucureştiul a descoperit sprayul cu vopsea.

Greu mai găseşti graffitti originale rămase din 1990. Oricît am dat tîrcoale Universităţii, Arhitecturii şi zonei Rosetti – leagănul democraţiei stradale – nu am găsit vreun înscris despre care să pot zice sigur: DA! e de-atuncea.

Mai puţin ăsta – de pe Carol, înspre Rosetti:

 

… făcea parte din sintagma “GUVERN CREŞTIN FĂRĂ COMUNIŞTI” – şi în cel mai rău caz poate fi din 1991. Remarcaţi grafia; literele astea impuneau, erau reuşite, elegante – nu le-a scris vreun fitecine.

Mi-aduc aminte de graffitti-ul cu “NU VĂ FIE FRICĂ, ILIESCU PICĂ” sub care un hîtru completase “PE MĂTA”. Mi-aduc aminte de mîzgăleala atît de simpatică, de lîng-o sifonărie de pe la Puişor: “SIFON PENTRU PETRE ŞI ION”. Mi-aduc aminte de multe. Dar azi nu mai sînt.

Azi? Azi la ţărănişti, în Rosetti, se păstrează vie flacăra democraţiei. Ca să aprindă cu ea grătarul la terasă.

8 comments to anii ’90 XI – graffitti

 • Baciu

  Dar de celebrul “Malone muistu'” îți mai aduci aminte?

 • hm

  da!

  şi de tîmpeniile alea de prin 93-94, cu ALLZDAM (?)

 • Baciu

  Apropo de Malone și de graffitti. Am găsit un film mai vechi, făcut de studenții de la UNATC. În caz că nu-l știi, enjoy.
  http://www.youtube.com/watch?v=p8LzgIDSVZo

 • hm

  azi l-am văzut şi eu

 • allzdam, malone, da. despre allzdam m-am apucat sa caut pe net acum multi anisori. am gasit cate ceva pe situl sri. cica erau grupare satanista. aualeu!
  la posta puisor scria mai exact ‘hai sifon pt petre si ion’. sau poate scria pentru, nu pt, dar era un ‘hai’ in fata.
  inscriptia ‘guvern crestin’ cred ca e din decembrie 89.
  exista undeva pe pache potropopescu o alta inscriptie din 89, mascata de un panou publicitar. (un print de advertising in outdoor, asa se zice acuma). zice acolo ‘jos cioausescu’ sau cam asa ceva. scria intr-o revista a vremii ca asta e dovada ca au fost straini implicati in evenimente, ca ce ruman nu ar fi stiut sa scrie numele dictachiorului? prostii, analfabeti au fost, analfabeti sunt inca!
  pe langa locvinta mea exista pe un bloc niste graffiti din anii 80, le tiu minte de cand eram liicean. zice acolo ‘ozzy’, zice ‘john lennon’. si mai sunt prin zona: fsn=nomenclatura, sau asa ceva.

  http://www.goarna.go.ro/articole%20nr%205/satanism.htm

  ia uite, felix anton rizea scrisese articolul cu agenturile: http://asapteadimensiune.ro/ion-cristoiu-virful-de-lance-al-campaniei-de-falsificare-a-istoriei-revolutiei.html . a murit, saracul

 • hm

  Dintr-acelea “nevinovate” le-aveam – fireşte – pe alea cu AC/DC… şi una adorabilă: “INTERZIS ACCESUL BABELOR”

  despre cele de la Revoluţie nu ştiu ce să zic… doar un amănunt la care m-am gîndit multă vreme. Pe podul de cale ferată Bucureşti-Urziceni care traversează DN1 a apărut un “JOS CEAUŞESCU” pe 22 Decembrie, înainte de ora 13. Nu am aflat niciodată cine anume a scris chestia aia acolo, cine a avut atîta vopsea (erau litere de juma’ de metru), cine să fi avut curajul şi ideea – şi cunoşteam lumea din zonă.

  CIOAUŞESCU? de parcă cineva nu ar fi vrut dinadins, în zilele alea, să-l umilească, să-i pocească numele…

 • florin

  Imi pare rau ca trebuie sa o spun dar,tocmai taranistii au cam stins flacara democratiei!

 • Ce ţărăniştii sunt ăia? Sunt PDL-işti sub alt nume, că parcă PDL-ul era cu flăcirle violet şi democratice.
  Apropo de grafitti, mai nou e la modă ca orice puşti de 14 ani să-şi scrie porecla pe toate gardurile (şi metrourile IVA, că Bombardierele sunt păzite), nu scrie nimeni ,,Jos Băsescu / Ponta / Antonescu” (şi mai adăugaţi şi voi).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>