despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

trăim mai bine decît acum patru ani?

Duminică, alegeri: ne hotărîm viitorul; cum o să trăim în orașul nostru anii următori. Ca să facem alegerea cum trebuie, nu trebuie decît să ne punem întrebarea care trebuie.

Și întrebarea e: trăim mai bine decît acum patru ani?

Și întrebarea nu e: am fi trăit mai bine, dacă… dacă.. sau dacă!

Hai, deci, să găsim răspunsul.

Începem cu Primăria Capitalei, unde Nicușor Dan, așa cum îl știm – mărginit, ascuns, căpos, fanatic în împlinirea scopurilor – e un primar de succes. E, în Capitală, mai multă civilizație, mai mult spațiu, o oarecare predictibilitate; un aer care se poate respira cu mai multă plăcere. Există contracandidat cu șanse? Așa și-așa. Merită schimbarea? Nu.

Sectorul 1. Nu e mai bine… nu e nici mai rău… Sectorul 1 băltește, zace. Există contracandidat cu șanse? Nu știu. Merită schimbarea? Da.

Sectorul 2. Mie-mi pare mai bine, simțitor mai bine: e mai curat, e mai liber, e mai plăcut, e mai omenos. Există contracandidat cu șanse? Da. Merită schimbarea? Nu.

Sectorul 3. Nu e mai bine. Există contracandidat cu șanse? Nu. Ar merita schimbarea? Da.

Sectorul 4. Nu e mai bine. Există contracandidat cu șanse? Nu. Ar merita schimbarea? Da.

Sectorul 5. Pare mai bine, dar binele ăsta vine cu o atitudine discreționară. Există un candidat cu șanse? Nu știu. Merită orice schimbare? Da.

Sectorul 6. E mai bine: un pic mai plăcut. Există contracandidat cu șanse? Nu. Merită schimbarea? Nu.

Dar mai sînt și alte întrebări. Trăim mai bine decît acum opt ani? De ce nu știm și nici nu ne pasă care-s consilierii locali și generali care-s puși pe liste? Ce se petrece-n Ilfov?

18 comments to trăim mai bine decît acum patru ani?

  • VT

    Sectorul 6: schimbarea merita cu prisosinta. Numai Ponta si Nastase il intrec pe acest ipochimen la nesimtire, minciuna, fudulie, apucaturi de vataf, jigodism si impertinenta.

  • hm

    la caracterizare nu contest, ba chiar subscriu; întrebarea, însă, rămîne: au fost în sectorul 6 – totuși – patru ani buni, mai buni decît oricare alți patru de dinainte?

  • In partea mea de sector 6 nu vad nimic in mai bine … E mai rau cand urc in piata la Crangasi si vad ca sunt multe tarabe goale si preturi care au crescut si devin nesustenabile in raport cu variantele de supermarket, in special Lidl … Asta nu poate sa insemne decat ca e ceva in neregula cu gestionarea acestei piete despre care mereu am banuit ca ar fi sub ceva control mafiot (de la Poteras si Mutu incoace).

  • VT

    Au fost ani diferiti, nu neaparat mai buni sau mai rai. Au fost si citeva lucrari mai ample si cu efect la public: Parcul Liniei, amenajarea digului de nord al Lacului Morii, strapungerea de la Valea Cascadelor si cam atit. Au mai fost si altele, evident, dar atit de umflate de o propaganda stridenta incit diferenta fata de realitate e dezamagitoare (str. Osiei).

    Constructiile haotice, desi mai putine, au continuat sa apara: unele autorizate inainte, altele chiar in mandatul lui: tot felul de blocuri cu multe etaje de tip ghetou, densificari criminale in zona Ciurel, Liniei, Apromat.

    A inceput o borduriada pe microzone, reparind ce nu era stricat, betonind si asfaltind din nou. Unde locuiesc eu au turnat o fundatie pentru parcare cu o grosime de zici ca e pista pregatita pentru B747. Evident, dedesubt au ramas cablurile cirpite de la reteaua de iluminat si tevile de termoficare. Da, stiu, astea tin de primaria generala dar un primar gospodar cum se pretinde ar fi avut grija sa coordoneze lucrarile in asa fel incit sa nu trebuiasca spart din nou.

    A propos de parcare pe trotuar: cica nu se mai permite parcarea pe trotuar. Foarte corect in principiu. Daaar: acolo unde trotuarul era lat de 6m (in fata unor spatii comerciale de la parterul blocului), a desfiintat trotuarul si a facut parcare! De la 6m la 1,5m! Trec oamenii cu sacose in sir indian.

    A instalat si guri de canal noi: una linga fiecare existenta. Uluit, am constatat ca decantorul celei noi trece in decantorul celei vechi si de acolo se scurge in colector, prin aceeasi teava veche. Deci nici vorba de cresterea capacitatii de tranzit, doar bani cheltuiti cu materiale cui trebuie.

    Pe urma, in aceste zone, a marcat locuri de parcare acolo unde inainte se parca gratis. Acum se bate cu pumnii in piept ca “a creat” nu stiu cite mii de spatii de parcare.

    Indicatoare rutiere: indicatorul si stilpul! Padure de stilpi galvanizati. Fereasca sfintu’ sa foloseasca vreun stip de beton existent. A semnalizat toate aleile dintre blocuri de zici ca sint mega-autostrazi.

    Spatiile verzi: la blocul nostru a “redat gradina comunitatii”, adica a demontat gardurile puse tot de PS6 in 2009, fara sa puna o floare sau sa fasoneze in vreun fel vegetatia. Rezultatul e ca “comunitatea” isi exercita dreptul de a-si baga piciorul in munca mea: isi caca ciinii in gradina si, ocazional, fura florile, cu sau fara bulb. Tot e bine macar ca PS6 nu s-a apucat de “amenajari” adica sa ne pomenim cu alei si banci pe spatiul verde ca sa aiba unde sparge baietii seminte. Asta au facut la bulevard (Iuliu Maniu), ca arata bine si vede lumea ce primar gospodar avem. Riveranii, duca-se!

    A instalat cu taraboi ghene pentru colectarea selectiva. Cite avize, cit zbucium, cit eroism! Lucrarile stau abandonate, de vreun an nu se pot folosi iar din aprilie factura de Urban vine scumpita de la 15 la 24 de lei de caciula. In 2021 era 7 lei. Nici colectare selectiva, nici gunoi ieftin.

    A propos de salubritate: chestia cu curatenia saptaminala pe Iuliu Maniu. O gogorita, nu se respecta. Au facut de citeva ori curat la inceput, apoi e doar un motiv ca Politia Locala sa dea amenzi cind are chef. Pe aleile dintre blocuri nu am mai vazut maturatori cu lunile. Toamna stau frunzele la rigola si putrezesc intr-un noroi scirbos cam ca pe vremea lui Patica, prin ’91-22, daca va mai amintiti de el.

    Anvelopare de blocuri? Foarte slab. Daca ai ghinion sa nu stai la bulevard, astepti dupa lista.

    Toate astea in conditiile in care exista in continuare strazi de pamint sau noroi – depinde cum le prinzi: str. Rachitei, Arinilor, Catinei – linga gara Chiajna. Nu, nu sint in Chiajna ci tot in S6 dar oamenii aia sint putini si nu conteaza la vot. In rest, da vina pe Nicusor ca nu se hotaraste odata cu pasajul Ciurel si de asta nu pot ei sa asfalteze strazile din zona. Intotdeauna Nicusor e de vina; am vazut un interviu in care jumatate din durata era alocata lamentarilor pe tema asta: ca el ii “face majoritatea” si nemernicul nu ii raspunde nici la telefon, ba chiar ii baga tot felul de strimbe.

    Publicitatea ilegala? Au (re)aparut tot felul de bannere, steaguri si afisaje luminoase. Atit de bataiosul primar nu a zis nici pis. In mod normal ma asteptam sa le zboare imediat. Acum, in campania electorala am inteles si de ce: sint bune ca sa ii afiseze mutra.

    • hm

      Ei, eu asta voiam să aflu: cum e viața în realitate sub domnia lui Ciucu. Că superficial îmi pare mai bine, dar nu știam dedesubturile.
      Am simțit multe proiecte lansate cu tam-tam de el peste care s-a așternut tăcerea.

    • Acum, că au trecut alegerile (şi am găsit şi eu acest articol), se cade să comentez şi eu activitatea primarului Ciucu, primar reales cu un scor care cu siguranţă a făcut invidioşi dinozauri precum Emil Boc.
      În ultimul an, primăria de sector a devenit tot mai nefavorabilă cetăţeanului de rând cu buletin de Sector 6:
      – s-au cheltuit şi se cheltuie bani pe drumuri de legătură cu Ilfovul, pentru că cei de acolo şi-au păstrat adresele în Bucureşti ca să aibă acces la şcolile din Bucureşti. Drumul Osiei e cel mai bun exemplu de investiţie total inutilă cetăţeanului care locuieşte cu forme legale în Sectorul 6. De ce nu avem astfel de drum (cu pistă de biciclete şi asfalt coală de hârtie) pe Str. Valea Oltului? Pe Moineşti? Că tot e la modă preluarea de bulevarde de la PMB la sector… dacă Nicuşor a fost de acord cu mânăriile lui Băluţă şi Negoiţă, cu siguranţă i-ar fi permis şi lui Ciucu astfel de lucrări.
      – alţi bani au mers spre Parcul Liniei… iată cum s-a găsit soluţia umflării cu pompa a preţurilor în exigentul ghetou realizat în spatele Plaza Romania. Na, acum au şi parc. Mai mult, s-a distrus o cale ferată care ar fi putut fi foarte uşor integrată în reţeaua locală de tramvai şi ar fi putut deservi inclusiv locuitorii acelor blocuri. Şi tot rămânea şi loc pentru parc. Dar, nu, cică e capacitate suficientă la metroul la Lujerului şi la 25 pe Timişoara. Parcul e mai de efect electoral. Între timp, în Drumul Taberei sunt două maidane imense, unul fiind parţial ocupat cu nişte terenuri de tenis şi fotbal, celălalt fiind împrejmuit de MApN care visează la blocuri cu 10 etaje, pardon, cazarme. De ce nu s-au transformat în parcuri aceste zone?
      – gunoiul colectat selectiv… nu se mai face de când cu RetuRo, că oamenii preferă să ducă ambalajele la Auchan, Lidl sau Kaufland (că magazinele mici nu le primesc).
      – interzicerea parcării pentru curăţenie e cea mai mare porcărie posibilă. Curăţenia nici nu se prea face, dar Poliţia Locală apare la faţa locului cu câteva minute înainte de ora de interdicţie a parcării, intalează o bandă din aia cu “Police line, do not cross” de-a lungul maşinilor (să nu plece vreunul între timp), apoi scrie notificările de amendă la toată lumea. Grav e că nici nu ştii când se face operaţiunea asta, dacă pe unele bulevarde scrie clar ziua şi intervalul (de ex. pe Dr. Taberei şi Braşov marţi 10 – 14, pe Str. Sibiu vineri 8-16), pe altele se amplasează indicatoarele cu o zi înainte. Dacă eşti plecat în concediu sau în delegaţie, eşti în spital ori, pur şi simplu, nu ieşi din casă în zilele alea, amendă tot iei. Atenţie că interdicţia de parcare se aplică şi parcărilor de reşedinţă!
      – echipele Poliţiei Locale sunt cele mai active la schimbul 3. Inclusiv printre blocuri, pe acele trotuare late de 15 – 20 cm, se pun amenzi în geam pentru parcare, cu ora constatării în intervalul 22 – 6.
      – s-a desfiinţat serviciul de plăţi taxe locale, nu mai există casierie. Toate bune şi frumoase, plăteşti ,,modern” la nişte automate care nu dau rest (ci doar bon cu cod de bare pe post de voucher pentru acelaşi tip de aparat)… numai că aparatul nu îţi detaliază impozitul. Adică… ai 3 rubrici (teren, imobil, mijloc de transport) şi aia e. Dacă ai cote-părţi din alte imobile (de exemplu din moşteniri), aparatul nu îţi dă detalierea. Deci dacă vrei să vinzi un teren, imobil sau mijloc de transport, nu mai ai cum să prezinţi dovada plăţii impozitului. Deci faci o cerere la ghişeu (program 8:30-16) în care scrii exact pentru ce teren/imobil/mijloc de transport vrei dovada plăţii (dacă vrei pentru mai multe, faci câte o cerere pentru fiecare) şi ziua următoare (sau pe loc dacă au chef funcţionarii) mergi să iei o adeverinţă.

      Nu mai vorbesc de demontarea gardurilor, cel mai bine s-a văzut la vijelia de acum 2 zile cum tot noroiul a curs pe trotuar şi stradă. Deci ne aşteptăm să vină Locala să ne dea iar amenzi de parcare pentru toţi.

      Cred că putem găsi un singur lucru cu adevărat util în activitatea primăriei condusă de dl. Ciucu: coborârea bordurilor la trecerile de pietoni.

  • Cristian M. Ioan

    @hm,
    Excelenta analiza!

    Nu sunt totdeauan de acord cu concluziile, dar abordare ta pere logica:

    “Sectorul 3. Nu e mai bine. Există contracandidat cu șanse? Nu. Ar merita schimbarea? Da.”

    Confirm pe deplin povestea cu piata:

    “Crîngași… Cît timp omul de pe 1 Mai preferă să-l ia pe 41 la Moghioroș, despre ce vorbim!”

    Candva, de mult, Piata Crîngași era excelenta!

    Dar de peste zece ani mergem doar – pe jos – la pietele 1 Mai sau Doemnii, care sunt scumpe.
    Atunci cand ne urcam in 41, nu coboram la Piata Crîngași, ci mergem pina la Moghioroș, oferta este mult mai bogata!

  • Cristian M. Ioan

    @hm,
    ah, nu nu imi fac iluzii!

    Am zis ca analiza ta era buna, si concluzia “merita schimbarea? Da/nu” era logica!
    Si ce daca?
    Rezultatele pot fi complet diferite!

    La VT vedem o analiza aprofundata a “ceea ce s-a facut in sectorul 6”
    Poate nu sunt toate asa, dar are mai multe puncte, aspecte CONCRETE.
    Duminica vom vedea daca electoratul este de aceeasi parere, sau este foarte multumit!

    • VT

      Din pacate cred ca la PS6 tot Ciucu iese; nu are contracandidat convingator. Macar la USR ma asteptam sa apara cineva dar au propus-o pe o domnisoara viceprimar ce are drept obiectiv cresterea ponderii femeilor in politica, absolventa de Stefan Gheorghiu (pardon, SNSPA).

      Eu locuiesc intr-o micro-zona afectata de lucrari, asa am avut ocazia sa fac observatii. Altii, pe strada carora nu s-a lucrat, probabil nu au motive sa fie nemultumiti. Poate sint subiectiv pentru ca tipul mi-a devenit antipatic si il sanctionez mai aspru dar zic ca e normal: cita vreme isi aroga merite personale pentru orice spanac, am si eu dreptul sa ii atribui vina pentru ceva de care nu e direct responsabil.

  • Ando

    Ca să fiu sincer, ultimii doi primari de la S2 ( adică Toader şi actualul Radu Mihaiu) au fost foarte “subţiri” comparativ cu Onţanu. Ăla avea totuşi “stofă” de administrator, ştia să birjărească compartimentele din subordine…Vreau să iasă din nou Nicuşor Dan, în primul rând ca să continue ceea ce a început (reţeaua de termoficare şi refacerea unor căi de rulare pentru tramvaie) plus că, aşa, dispare şi motivul cu “greaua moştenire”!

  • Anonymous

    Ce sa votezi varule in S6? Pentru prima data dupa ani de zile se misca ceva in S6. Bun, rau, zi-mi tu alt contracandidat?! Ciucu are bubele lui ca oricare altul dar s-au mai miscat lucrurile in mandatul sau.

  • Tot sunt de parere ca am trebui sa fim mai duri cu actualul de la Generala cand vine vorba de politicile lui NIMBY-iste, poate in 8-10 ani se va intampla asta si la noi (cam asta e decalajul pe care il observ intre ce se intampla la noi si ce se intampla mai la Vest), dar atunci va fi prea tarziu. Deja e intr-un fel prea tarziu. Avem nevoie de locuire decenta, ceea ce inseamna preturi decente, iar politicile actuale care vin dinspre PMB (“toti dezvoltatorii sunt niste mafioti!!1”) nu vor face decat sa ridice si mai mult preturile.

    Ar mai fi ceva de spus si despre gentrificarea care se intampla in Centru/pe Victoriei, si nu numai, poate ca intr-un fel era inevitabila caci acum romanii au mai multi bani decat in urma cu 4 ani si clar mai multi decat in urma cu 8 ani. Dar sunt de parere ca se putea si se poate gestiona mai bine, nu mi se pare ok cum Victoriei si zona Centrala se transforma usor-usor intr-o zona de balci. O mai salveaza cateva institutii ale Statului care au ramas in zona, dar restul business-urilor ne-axate pe distractie au cam disparut cu totul.

    Am mai spus-o si prin alt comentariu pe aici, ii dau puncte in plus lui Dan pt reteaua de termoficare, ultimul an a fost mai bine decat in precedentii 6-7 (de cand stau la locatia actuala), mult mai bine.

    A, si pt ca uitam, se putea si se poate face mult mai mult pt reteaua de tramvai, pana acum am avut doar vorbe. Au inceput (din nou) sa repare linia lui 5, unde se pare ca se misca un pic mai repede decat au facut-o la Apaca, dar e mult prea putin. Toata linia lui 40 e un dezastru, de exemplu. Ar merita si extinse unele linii inspre noile cartiere, dar astea sunt deja SF-uri.

  • Cristian M. Ioan

    @mihai,
    Ai dreptate!
    Tocmai pentru ca l-am votat, este importanta o atitudine CRITICA.
    Lipsa de feedback negativ este foarte dăunătoare, la fel si laudele.
    Ai menționat tramvaiele: este un dezastru!
    Asta Imperio sunt foarte bune, dar cu numai 100 de tramvaie nu se rezolva problema transportului in București.
    Iar sinele (calea de rulare, daca vrem sa fim prețioși) sunt dezastruase in multe parti.
    La Vitan linia este acceptabila, insa tramvaiele vin rar.
    Soutia nu o reprezinta un Imperio triplu articulat, ci mai multe tramvaie mic, care sa vina mai des.
    Insa pe data de 12 sau 13 am pozat “ultimul TATRA”.
    iar pe Mihalache/Turda se poate vedea contrastul intre linia in stare foaret proasat de pe bulevard, si traseul lui 41, care circula foarte bine!

    Din pacate asa este:

    “Ar merita si extinse unele linii inspre noile cartiere, dar astea sunt deja SF-uri.”

    Liniile noi ar fi necesare, dar cum sa speri la ele, cand reteaua deja existenta nu este bine intretinuta?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>