despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

“Biscuiţii” imobiliari

scris de Ando

Avem Sky Tower, Crystal Tower, Cathedral Plaza, City Gate Towers şi lista e deschisă.
S-a scris mult şi în toate felurile despre ele: critic, admirativ, cu pasiune, cu resemnare, cu nervi, cu umor sau injurios. Arhitecţi, constructori, urbanişti laolaltă cu oameni obişnuiţi dar interesaţi de chestiune au despicat firu’n patru, fiecare aducând droaie de argumente pro şi contra, iar disputa este deschisă pentru că realitatea o impune permanent

Buuun! Aşadar, în timp ce “vedetele” pomenite mai sus ţineau (şi ţin încă) afişul dezbaterilor, oraşul se căpătuieşte uşor-uşor cu alte genuri de clădiri, mai puţin mediatizate, dar a căror prezenţă arată, în continuare, lipsa de interes a autorităţilor pentru o viziune urbanistică unitară.
Astfel, mi-au atras atenţia o serie de clădiri pe care le-am asemănat cu un biscuit pus pe dungă şi care s-au iţit în ultimul timp în mijlocul unor cartiere – să le zicem, tradiţionale – acelea cu case “pe pământ” (cel mult cu două etaje) şi care, în majoritate, au şi curte fie cu pomi, fie cu boltă de viţă sau iederă, fie cu grădină etc.

Pe de altă parte, ştiu, din surse sigure, că – de exemplu –  vizavi de Sala Floreasca, adică în zona cuprinsă între Calea Dorobanţilor şi str. Radu Beller, se impune din start pentru construcţiile noi, respectarea unui anume regim de înălţime. Regula asta nu-i valabilă peste tot în Bucureşti ?

Stau şi mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă doi proprietari de astfel de fâşii de teren, dar amplasate una lângă alta, ar dori – fiecare – să-şi ridice propriul “biscuit” cu câte 5-6 etaje?

Sigur că, strict din punctul de vedere “tehnico-economic”, al proprietarului dornic să nu scape boom-ul imobiliar, acesta a încercat să-şi valorifice cât mai “în sus” îngusta parcelă de pământ pe care o poseda. Rezultatul: aceste construcţii-lamelă care, după mine, strică aspectul zonei respective.

4 comments to “Biscuiţii” imobiliari

  • oh, da, biscuiţii sunt peste tot. dar să vezi clădirile acelea cu ascuţişuri, adică cu un colţ în unghi foarte ascuţit. trebuie că s-au gândit tot la valorificarea la maxim a parcelei, dar mă întreb eu, oare e utilizabil un astfel de colţ de clădire?! spre exemplu, n-am o fotografie, dar e o astfel de clădire la int Dudeşti cu calea Vitan, visavis de posta Vitan, de altfel o clădire cu (prea) multe etaje intre casele mărunţele de acolo.

  • hm

    păi de ce crezi că toate ziarele şi revistele publică numai sfaturi pentru slăbit?
    … ca să poţi intra în colţurile alea.

  • Ando

    @catherine : aoleo, o stiu ! asta e: se fac felurite artificii pentru a profita de tot terenul. Rezultatul : aparitia unor cladiri cel putin ciudate care-in final-dau o imagine de ansamblu urata.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>