Iar un soi de ferpar din transportul nostru bucureștean din care au dispărut recent linii celebre ca 131, 133, 232, 300 și 336.
Azi, 313 – linia care-a descărcat Berceniul spre Unirea pentru toți cei care ori n-aveau chef de schimbat metrou, ori n-aveau bani de el; da, în anii ’90 călătoria pe dedesubt putea fi scumpă pentru unii.
313 a fost una din primele reparații istorice de imediat după Revoluție, cînd s-au reînființat 300 și 103. De ce? Întrucît odată cu masacrarea liniilor de transport centrale din 1986, traseul ei (dintre Berceni și Romană) fusese desființat.
313 revine în Berceni în ianuarie 1990, inițial pînă la Budapesta; mai apoi la Unirea și de-abia din 1997 la Sfînta Vineri. Regimul din primii ani a fost de linie rapidă: de exemplu, oprea la Nițu Vasile, dar nu și la BIG (pentru ca bercenarii să n-o folosească pentru legătura cu metroul, sarcina asta rămînînd troleelor).
Ce ziceam? A – că 313 a dispărut din nou; e înlocuită cu troleul 73, care se va ajuta de motorul pe baterii acolo unde nu-s fire.
„Ce bine” – am zice, văzînd că, în sfîrșit, troleul revine-n Berceni; ba chiar și că tramvaiele se-ntorc pe Olteniței. N-a durat decît doi ani jumate pentru ca administrația transportului public să pună-n funcțiune substația electrică care a ars în 2022.
„Ce bine” – am zice, dacă n-am ști că nici azi nu circulă troleele pe Emil Racoviță. De ce? Fiindcă odată cu edificarea pasajului de la Metalurgiei, rețeaua a fost dezafectată în zona unde avea înainte capătul 74.
„Ce bine” – am zice iar, dacă n-am fi uitat că toate aceste nenorocite de trolee nu mai pot întoarce pur și simplu la BIG, pentru că odată cu săparea pasajului de acolo nu s-a priceput nimeni să prevadă și o țîră de loc pentru asta.
Hai să facem puţină matematică:
– 313 cel vechi avea 16 autobuze la ore de vârf şi 8 în week-end. Pe lângă el, circula doar în zilele lucrătoare 673 cu 5 autobuze, care acum a devenit 72 (las la o parte că 673 oprea şi la Pasaj Mihai Bravu, întorcând în rondul de la intersecţia Văcăreşti cu Tineretului şi nu sub pod).
– noul 73 are 17 ture la ore de vârf (15 troleibuze şi 2 autobuze – că altfel nu are Autobaza Obregia unde să îşi facă orele, practic din lipsă de troleibuze pot fi mai multe autobuze, de exemplu azi sunt 4, deci 2 troleibuze lipsă) şi 8 în week-end. 72 are 6 ture la ore de vârf şi 4 în week-end (că şi şoferii de la Dep. Berceni trebuie să îşi facă şi festivele undeva).
– practic, din toată zăpăceala 313+673 = 73+72 a rezultat o suplimentare de fix… 2 vehicule la ore de vârf şi 4 72-uri în week-end.
Aparent, arată bine, numai că 76 a fost scurtat la Pasaj Mihai Bravu şi a pierdut 4 ture (de la 14 la 10), bonus a pierdut un tur şi 381, spre fericirea locuitorilor din zona Pieţei Reşiţa, care acum se înghesuie în 381, câtă vreme 76 nu mai duce nicăieri, iar schibmarea cu 73, deşi în aceeaşi staţie, implică înghesuială (că 73 vine deja plin).
Sunt curios ce discuţii şi scandaluri or fi fost azi dimineaţă în 76. Şi ieri erau discuţii contradictorii între călători şi şoferi.
adică 381 o să vină și mai prost?
Am de-a face cu el pe Mihalache unde de săptămîna trecută s-a pornit șantierul dintre Banu-Manta și Victoriei.