despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul



arhiva

scursoare

… am zis să-ncerc, odată-n viaţă, şi mustul făcut de-altcineva. N-am ajuns prin pieţe – pe la „zilele recoltei” cu mici, dulciuri proaspete făcute acu’ o săptămînă şi „must” dintr-ăla zdrobit din struguri luaţi „de la Pucheni”. N-am ajuns nici pe la restaurante, să mi se dea carafa de juma’ de litru cu 10-15 lei.

Într-un moment de slăbiciune dublată de-o curiozitate nesănătoasă, am vrut să văd ce se vinde pe post de must în magazinele unei crame francizată intensiv: „Mufatlar” (c-aşa-i zice, împleticit, beţivul).

Cînd intri, vezi că se vinde scump. Litrul de lichid denumit „must” este 9 lei (eu îl cumpăr, de la prietenii mei, cu 4 lei şi 50 de bani). Dup-aia te minunezi că mustul se vinde din pungi dintr-alea băgate-n cutii, cu robinet.

Şi… dup-aia îl guşti.

Poate fi orice; nu must. Detergent de veceu, după culoare. Lichid de parbriz, după miros. Sirop de tuse, după gust. Pe scurt – scursoare; chimică.

Scursoare vîndută pe post de must.

15 comments to scursoare

  • Amiral Snagov

    Am luat si eu 🙁

    Daca din asa ceva se face vinul… pai vinul ala nu e vin!

    Adica, la restaurant mustul vine la 20-30 de lei litrul? Cand in piata este si la 50 de lei????

    Ce bine o duc unii….

  • Amiral Snagov

    * CORECTEZ * In piata voiam sa zic ca e 5 lei (RON)
    S-o ia naiba de denominalizare, ca nici dupa 10 ani nu m-am obisnuit cu ea.

  • Ando

    Amiral Snagov: las’că nu eşti singurul neobişnuit cu denominarea :

    http://www.simplybucharest.ro/?p=19704

  • Murfatlar e obişnuit cu apa cu alcool şi zahăr vândută ca vin. Probabil ăsta e mustul din care se face Babanu’.

    Pentru conformitate: http://verticalnews.ro/care-sunt-vinurile-cu-care-se-otravesc-romanii/

  • hm

    Marca de tradiție “Dealurile Chimiei” 🙂 🙂

    Ieftin și bun. La-nceputul anilor 90, cînd “se putea cu adevarat orice”, alcoolul se fabrica absolut oriunde si in orice conditii. Să fi văzut atunci intoxicări și organe interne distruse….

  • Ando

    Pentru informare:în piaţa Obor este un cort special amenajat pentru ”mustangii”…
    Poţi gusta mustul care se prepară pe loc.
    Eu am luat de ”căpşunică”.Foarte bun la gust.Au şi tulburel.
    Totul e pe gustate.
    Din păcate, preţul este mare: 8lei/litrul şi este ”stas” adică niciunul nu vinde măcar cu 7,50lei/litrul !!!

  • hm

    mustul 8 lei, si strugurii aia ies din vie la un pret de 1.50 lei kilul, de cele mai multe ori….

    Dar, de!!! E de sezon!!!
    Si mai e un pic, si… gata cu mustul pe anul asta.

  • “Poate fi orice; nu must. Detergent de veceu, după culoare. Lichid de parbriz, după miros. Sirop de tuse, după gust. Pe scurt – scursoare; chimică.”

    Cu vreo câţiva ani în urmă, erau pline magazinele de cartier de vinuri la 1,5 l cu nume ciudate.

    Astea erau mai degrabă lichid de parbriz după culoare, sirop de tuse după miros şi detergent de veceu după gust.

  • hm

    măcar de-ar avea proprietăți folositoare la spălatul veceului, că le-ai putea folosi la ceva, dacă te-ai țăpit cumpărîndu-le…

  • @ Dr.2005: mie unu’ care a lucrat la Murfatlar, ceva directoraş, mi-a zis că Babanu nu-i deloc chimicală. bine, cică nici românesc nu-i, ci un cupaj din două vinuri ieftine portugheze. poate s-o fi schimbat ceva între timp, că omul n-avea motiv să mă mintă, mi-a zis asta după ce şi-a dat demisia d-acolo.
    a nu se înţelege că beau Babanu, am surse mai bune :))

  • Am băut o singură dată Babanu. Şi mi-a ajuns pentru toată viaţa la cât de rău mi-a fost după 1l de Babanu.
    Aşa că prefer să beau ce iese din strugurii de la ţară. Anul ăsta nu o să beau nimic, că sunt vreo 2 ciorchini în toată via…

  • hm

    anu’ ăsta e cam slab… o să fie vinul scump.
    Adică, vinul ăla „care a trecut pe lîngă strugure”, cum se zice.

  • Vio

    Babanu e bun doar de vin fiert. Crud nu e bun.

  • Oare o fi bun pentru curăţat lanţul de la bicicletă? Că e mai ieftin decât un tub de degresant, iar lanţul se curăţă bine cu alcool.

  • hm

    de-asta sînt așa veseli, bicicliștii, uneori 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>