Stradute cu trepte in Bucuresti II

De la ultima plimbare pe treptele Bucurestiului mi-am dat seama ca am lasat deoparte citeva.

Actuala Calea a Rahovei se opreste in Bulevardul Libertatii. Iata citeva trepte ce o leaga de o portiune ciuntita a strazii Gazelei, prin spatele fostului Cinematograf Modern, care a fost inglobat in blocul zis si ‘Bingo Europa’, de la Rondul Cosbuc:

Inca putin in zona - iata niste trepte ce coboara, prin spatele blocurilor ceausiste de pe bulevardul Libertatii, la biserica Schitul Maicilor, de pe strada Antim:

Sa ne intoarcem putin in Cotroceni - ceea ce vedem aici sint treptele ce fac legatura intre strazile Dr. Rainer (sus) si Dr. Romniceanu (jos); as zice ca e o lucrare deajuns de monumentala pentru a vorbi despre ea. Din pacate a fost renovata foarte urit, iar fintina aceea din fata nu stiu cind a functionat:

Iata scarile mai de aprope. De sus…

… si de jos:

Plecind din Cotroceni, taiem orasul inspre Vitan, unde gasim niste trepte ce scurteaza acul de par dintre strazile Penes Curcanul (jos) si Gradinarilor (sus):

… iata treptele vazute dinspre Penes Curcanul:

… si dinspre Gradinarilor:

Tot din strada Gradinarilor, putin mai jos, se face strada Coltului, ce face legatura cu Nucului: priviti cum se ingusteaza - de-abia poti trece cu masina pe-acolo!

Si, pentru sfirsit am pastrat ce-i mai bun - citeva trepte din Floreasca; poate nu v-ati fi gindit sa dati peste ele tocmai acolo, insa acolo unde e apa, e si diferenta de relief, asa ca…

Ce e cu adevarat ciudat aici este strada Rahmaninov insasi: portiunea de sus (de la intersectia cu Georges Bizet) se continua cu cea de jos (de la intersectia cu Gradistea Florestilor), ceea ce-o face singura strada rutiera cu diferenta de relief care-si intrerupe cursul prin niste trepte, in loc sa aiba o panta (harta de pe Live Maps):

Iata strada Rahmaninov, de sus. In dreapta, se face strada Georges Bizet:

Tot o vedere de sus, de data asta inspre strada Gradistea Florestilor. Partea inferioara a strazii Rahmaninov se continua in dreapta. Zona este in reabilitare, de aceea santierul si noroiul:

Stradute cu trepte in Bucuresti: partea intii, aici

13 Responses to “Stradute cu trepte in Bucuresti II”

 1. 1
  teoctist:

  Din ce imi mai aduc aminte din Uranus coboram la cinema Modern pe o strada pe care o numeam “la scarita”. Pe acolo era si o fabrica de paine (nu mai stiu sigur, dar parca bunicii ii ziceau Gagel). Foarte interesant serialul tau. Merci!

 2. 2
  the hungry mole:

  Am auzit doar de strazile de-acolo; n-am apucat niciodata sa vad Uranusul asa cum era.
  Fabrica Gagel era pe strada Putul cu apa rece.

 3. 3
  Raiden:

  @ teoctist - “Scaricica”, asa se numea respectiva strada in panta, si am inteles ca se gasea pe langa stadionul ANEF (Republicii).

  @ THC - foarte misto turul acesta virtual, de multe chiar nu stiam! Nu inteleg cum anume a fost inglobat fostul cinematograf in blocul ceausist, de fapt nu cunosc cazul. Imi permit si o corectie mica: “Rondul Cosbuc” a revenit la denumirea initiala de “Piata Regina Maria” :)

 4. 4
  hm:

  @ Raiden: Cinema ‘Modern’ trebuie sa se fi construit prin anii 60-70, laolalta cu cinematografe ca Favorit, Gloria (IOR), Flamura (Giurgiului), Luceafarul, Floreasca. Nu stiu cum arata zona inainte - si ce s-a demolat atunci. Odata cu proiectul Centrului Civic, blocul cel nou a fost construit deasupra intrarii in cinematograf; sala este in spatele blocului. Cred ca asemamator s-o fi procedat si cu Sala Dalles.
  Ai dreptate cu Rondul, dar asa mi-a ramas in minte (si cred ca multa lume o sa-i mai zic-asa). Inca il tin minte pe cel vechi, caruia tramvaiele ii dadeau roata si care nu era taiat de bulevardul Regina Maria.

 5. 5
  Raiden:

  La Dalles a fost ceva foarte parsiv, pentru ca vechea cladire chiar era ok. Au vrut sa inchida in maniera stalinista frontul. Pacat de parculetul din fata vechii Sali Dalles.

 6. 6
  brebe85:

  @Raiden: La Sala Dalles cred ca a fost ceva mai mult decat parsiv. In epoca, arhitectii erau revoltati (in special Horia Creanga) ca aceasta cladire nu a inchis frontul stradal, considerat monumental in acea perioada.

  E posibil, ma gandesc, ca arhitectii sa profitat de perioada respectiva ca sa rezolve problema. Bine, asta nu justifica maniera in care s-a efectuat acest lucru, dar cred ca e o ipoteza.

 7. 7
  Raiden:

  @ brebe85 - Da, era “ruperea” de fronturile neregulate cu case ba mai la strada, ba mai retrase - specific orasului vechi. Prin trasarea bulevardelor Bratianu si Ionescu, s-a dat tonul modernizarii. Horia Creanga ramane unul din MARII nostri arhitecti :)

  Off-topic - ce-ai patit cu site-ul?

 8. 8
  Artistu zice… » Iubesc Bucurestiul, Iubesc “urbanele” Romaniei!:

  [...] si el ar fi o farfurioara cu dulceata. De ce? Pai cum sa nu fi cucerit cand el descopera locuri ca acestea sau acestea (, urate ce-i drept), dar care sunt romantice si care spun povesti doar prin existenta [...]

 9. 9
  teoctist:

  Am gasit o fotografie cu “scaricica” adica fosta strada Putul cu apa rece.
  http://www.memoriasurbanas.com/image.axd?picture=2009%2F7%2Fc.Picture+Stairway+to+Putul+cu+Apa+Rece+Red.jpg

 10. 10
  hm:

  Mulţumesc, teoctist! Ce stradă! Ce oraş am mai avut!
  Am mai găsit cîteva poze din cartierul Uranus, aici: http://fotomaniacu.blogspot.com/search?q=uranus

  Unde mai scrii, pot să te întreb?

 11. 11
  teoctist:

  Merci, nu stiam fotografiile din link-ul tau. Am mai gasit un articol interesant despre zona respectiva aici: http://bucharestunknown.blogspot.com/2009/11/la-poalele-dealului-mihai-voda-se-afla.html
  Momentan nu mai scriu, am inchis blogul. Ii las pe altii s-o faca ca o fac mai bine decat mine.

 12. 12
  hm:

  @teoctist: mie blogul îmi plăcea. Mulţumesc pentru link, nu ştiam de blogul ăsta - e tare interesant!

 13. 13
  ioana:

  uite-mi strada
  deci daca veniti pe acolo,va sfatuiesc sa nu intrati pe gradistea florestilor,e dezolant!!!

Leave a Replydespre ce se mănîncă în Bucureşti - şi cu ce se mănîncă Bucureştiul.

acasa

despre noiautori

harti si schemelinkuri

vorbim despre...

550 555 alegeri Alexandru Bodea ando anii 90 arhitectura blog caricaturi case cazute C D Mocanu civilizatie cofetarie covrigi cultura cumparaturi fun general guest post internet istorie magazine masini Matty parcuri patiserie patrimoniu plimbare porcarii porcarii imense poze presa primarie prostii prostuar radio reclame restaurante strazi tampenii timpenii trafic transport public trezim copiii una pe zi

comentarii

arhiva

fierbinți