Pentru producerea materialului despre Șoseaua Viilor am pigulit îndelung prin anuare, ghiduri și date statistice. Ne-au lipsit, din păcate, dovezile fotografice: cît de mult ne-ar fi plăcut să vedem atmosfera industrială, forfota tramvaielor, încrucișările feroviare!
Cu ce bucurie, deci, am aflat că prospecțiunile pentru filmul „Puterea și adevărul” au ajuns și pe aici, acum mai bine de 50 de ani.
Așadar, putem documenta fabrica de încălțăminte „Carmen”, ale cărei clădiri există și azi:
… imobilul de la numărul 44, care de asemenea s-a păstrat:
Și – nu departe, pe strada Spătarul Preda – pe lîngă intrarea în Țesătoriile Reunite, cîteva aspecte ale dispărutei fabrici de ulei „Muntenia”.
Palnuri de noi constructii
https://www.economica.net/terenul-unei-foste-fabrici-din-bucuresti-se-pregateste-pentru-turnuri-cu-noi-apartamente_555725.html
deci în vreo doi ani… s-ar putea să avem un cartier.
Demolarea sectiei de electroliza de la fabrica de ulei (poza a doua ultimul rand, planul indepartat) a fost un act din ala de prostie agresiva …
asta era?
https://simplybucharest.ro/wp-content/uploads/2017/10/scan_036_resize.jpg
Da, aia era … Orice cartier s-ar face acolo, cladirea aia ar fi putut sa serveasca in vreun fel. Fie ca faceau sala de fitness a complexului de locuinte, un şopângău, un club privat. Lipsa de imaginatie si calcul exclusiv “la metri patrati”. Cati metri patrati “se pierd” daca se mentine ceva de tipul asta. Lacomie prosteasca din scoala putina.
Exact ca la fosta fabrica ICAR. La cate hectare de blocuri au loc acolo, n-au fost in stare sa gaseasca niste functiuni adiacente sau niste locuinte mai speciale in vechile cladiri pe care le-au ras la strada Sergent Nutu Ion: https://www.google.com/maps/@44.426869,26.0607123,3a,90y,92.05h,110.15t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPtWIOl9sZf_hEPLoOZ4wmQ!2e0!7i13312!8i6656
Îmi ziceam că marile mizerii, marile demolări, marile dispariții au fost mai ales în primul deceniu al secolului ăsta.
Faptul că azi nu prea mai sunt e doar pentru că… deja au fost, nu prea mai e ceva „celebru” de darîmat.
Da’ o să se dărîme-n continuare