despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Şase poze vechi: colecţie privată

Ce bine e cînd îţi dai seama c-ai în pod o comoară!

Un prieten a găsit în arhiva familiei o colecţie de fotografii şi cărţi poştale vechi, aşa, cam de pe la 1900-ncoace – o frumuseţe! Ştiind cu ce mă ocup, a căutat printre ele şi pe cele cu Bucureştiul. Sînt puţine, deoarece familia lui este din Ardeal.

Pe unele dintre ele le ştiţi.

Eu le-am scanat cu drag, la 600 dpi, şi iata-le mai jos.

Mulţumesc, Octavian!

Statuia Aviatorilor…

Parcul Carol…

… şi Bulevardul Brătianu:

… click pe poze pentru a le vedea-n toată splendoarea lor.

Update: iată şi două exemple de verso-uri ale acestor cărţi poştale:

Cea de sus este aceea cu Bulevardul Brătianu, în care se vede la parterul clădirii “Creditul Minier” reprezentanţa LARES. Cea de jos este cea cu Parcul Carol, cu bărci şi lebede, podul cel vechi şi cu oameni. Mai multe informaţii, din păcate, nu găsim pe verso.

Ştire de larg interes

Castravetii curbati si morcovii nodurosi se pot reintoarce pe tarabele din Europa de miercuri, 1 iulie (de aici)

Mogoşoaia, Buftea

Vă mai vine a crede că poţi ieşi la iarbă verde fără să să faci grătar?

Ei, da, la nici doi paşi de Bucureşti, în parcul Palatului Mogoşoaia oamenii se plimbă, stau pe iarbă, se joacă cu copiii – asta fac! (se face şi grătar, da’ undeva-ntr-un colţ, deoparte)

E răcoare, lacul e aproape…

… e frumos, chiar e frumos. Intrarea e liberă (acum), e curat, e linişte…

Dacă ţi se face foame, într-un sfert de oră poţi ajunge-n Buftea: unde Pizzeria Romană vinde pizza doar cu 120.000 vechi Duminica şi Marţea; despre ei am mai vorbit.

Dovada: Oprescu a făcut ceva

Ştiu că multă vreme am crezut că Primarul nostru nu face nimic. Ne-am înşelat:

Harnic, neobosit, Primarul a asfaltat o parcare nenorocită.

De la metrou

Aflăm (de aici) ca de săptămîna asta metroul începe sa circule direct intre Industriilor (Militari) şi Linia de Centură (Policolor – Căţelu). Cu alte cuvinte, o să avem o legătură subterană directă între capetele celor două autostrăzi ce ies din Bucureşti: metroul din Militari nu se mai opreşte la Eroilor şi cel dinspre Căţelu nu se mai opreşte la Nicolae Grigorescu.

Se apropie şi momentul schimbării numelor unor staţii. În Militari, pină la urmă, vom avea Preciziei (în loc de Industriilor), Valea Cascadelor (în loc de Păcii), Lujerului (în loc de Armata Poporului).

Cea mai tîmpită schimbare de nume va fi însă cea a staţiei Semănătoarea. N-o să se numească Ciurel, ci Petrache Poenaru. Parcă era vorba ca numele staţiilor să reflecte realitatea de la suprafaţă, nu?

Probabil c-aţi aflat deja: deliciile subterane continuă peste vară – pasajul rutier Unirii intră-n reparaţii. Se va circula pe cîte-o bandă, ziua – şi deloc, noaptea.

Scriitori

Pe vremea comuniştilor, se obişnuia să se ofere anumite blocuri noi unor instituţii. Aşa s-a-ntîmplat că avem zone cu blocuri unde stăteau ofiţeri, altele în care stăteau muncitorii de la vreo fabrică, altele în care stăteau şoferi de autobuz….

Iată că-n anii 70 s-a făcut un bloc, pe strda Apolodor, în care-au fost oploşiţi scriitori:

Nu pot să nu mă gîndesc: cum era la ăştia la şedinţa de bloc? Cum îşi alegeau şeful de scară? Se certau pentru că dădeau muzica tare-n focul inspiraţiei? Aveau ore de linişte, în care scriau?

Blocul se află-ndarărătul blocurilor de pe Bd. Unirii, aproape lipit de unul din ele – vedeţi pe NORC.

Weekend încărcat

Săracu’ Bucureşti! A păţit destule-n weekendul ăsta!

Întîi, Biserica Ortodoxă a pomenit iar de Catedrala ce va fi construită:

… Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat faptul că noua Catedrală patriarhală nu va imita construcţiile imense din timpul dictaturii comuniste, ci, dimpotrivă, ea va fi un corectiv al lor, în sensul unei volumetrii decente şi armonioase, care să evite orice stil gigantesc sau strivitor. De aceea, considerăm iresponsabilă folosirea în mass-media a unor expresii ca: „proiect megaloman”, „proiect faraonic”, „proiect paranoic de tip ceauşist”, etc., chiar înainte de a fi apărut proiectul noii Catedrale patriarhale din Bucureşti. (de aici)

… “volumetrii decente şi armonioase” – tre’ să se refere la bunul-simţ şi la bunul gust cu care Biserica trînteşte căsoaie stupide peste tot, zic eu. Ia priviţi!

Frumuseţea asta decentă şi armonioasă e-n plin centru al oraşului, la fosta Operetă, în curtea bisericii Sf. Spiridon-Vechi. Raiden a făcut poza asta, impresionat şi el (bănuiesc) de decenţa şi armonia locului.

Catedrala (revin) va avea doua hramuri: Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor) si Sfantul Apostol Andrei, si s-ar putea ca la subsol sa mai existe un al treilea hram Sfantul Dionisie. (de aici)

…iar parcarea va avea hramul Sfîntului Sofronie.

Apoi, primarul şi-a dat cu părerea despre stadionul 23 August (Naţional, Lia Manoliu, aflat În construcţie):

„Faceţi voi stadionul, că acoperişul îl punem pe urmă. Întâi să-l văd gata şi apoi mai vedem dacă îi punem şi acoperiş” (de aici)

Din păcate, constructorii – oameni răi – au altă părere:

„Stadionul este un tot unitar. Dacă vrei să ai acoperiş, atunci se porneşte de la bază cu o anumită structură care să-l poată susţine. Nu poţi să te decizi la final, doar nu-l lipim cu scotch! Dacă primăria va decide să facem o arenă fără acoperiş şi atunci când o vom finaliza ne va spune că vrea şi cupolă retractabilă, trebuie să demolăm jumătate din stadion şi să facem altul nou!” …. a declarat Romeo Boţocan, director general la Max Bogl, firma care construieşte Stadionul „Naţional”.

N-a fost de-ajuns. Vineri noapte a luat foc clădirea de birouri din coasta Bisericii Armeneşti, Millenium Business Center. S-au dus să caşte gura următorii:

  • Primul-ministru, care se uita fascinat la pompieri şi la maşinile lor.
  • Ministrul Culturii, care şi-a zis că-i o ocazie bună s-arate că-i pasă de zona veche a oraşului.
  • Primarul Bucureştiului, care-şi exprima mulţumirea tîmpă că avem pompieri, salvare, jandarmi şi poliţie şi c-a fost nevoie doar de-un incendiu ca să dovedească cît de bine funcţionează totul.
  • Primarul Sectorului 2, care ştia că se filmează.
Eu unul zic că locul ăla n-a mai văzut atîta apă de cind era baie publică…

Ridicăm maşini

Ridicatul maşinilor parcate ilegal se face, întîi de toate, pentru a ajuta traficul. Aşa ştiam.

Ridicatul maşinilor este, însă, un scop în sine; iată:

Vineri dimineaţă, la 8 şi-un sfert, circulaţia pe Şoseaua Titulescu a fost închisă între strazile Dr. Felix şi Maltopol, pentru a fi ridicată maşina asta.

Toate maşinile care veneau dinspre pasajul Victoriei au fost deviate şi îngrămădite pe linia de tramvai.

Ratatouille

Poţi să lauzi ceva de cîte ori este nevoie. Am găsit un ratatouille bun de tot într-un loc unde, în primul rînd, se manîncă: Il Cantuccio (sau după cum îl ştie mai toată lumea, La Pergola; cel de la Gara Filaret!).

Nu-i mare şmecherie să faci, cică, un ratatouille – trebuie dovlecei, vinete, roşii, ardei, usturoi, ceva condimente… Ai putea zice că-i din aceeaşi familie cu ghiveciul; dar la ce restaurant – în afară de cele turceşti – găseşti, de poftă, un ghiveci?

Ratatouille e pitit în meniul de la Il Cantuccio în secţiunea de Garnituri.

Soluţii simple, minţi simple

Încerc să nu comentez chiar toate reclamele idioate – însă asta mi s-a parut în mod deosebit idioată:

Pe bune! Ăştia au o viziune! Ăştia cred în soluţii simple!

CARE DRACU’ E SOLUŢIA?

Reclama asta (trebuie să mai fie şi altele) e deasupra intrării dinspre Magistrală în Pasajul Unirii.