despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

nu votez Nicușor Dan

Ca orice om onest și informat din București, cu siguranță nu voi vota Nicușor Dan.

… oricărui om onest din București i se spune că „clasa politică e mînjită”, că „toți sînt la fel”, că „trebuie altfel de administrație” și – zi de zi – că „trebuie să ne săturăm de partidele politice”.

Vedeți voi, mereu ni se va spune ceva; mereu vom fi căutați să părem vinovați făcînd sau gîndind altceva.

Este o campanie obscenă și continuă „pe internet” care vrea să ne convingă că politica – prin partidele ei tradiționale – este un lucru rău, nociv. Nu: politica este bună; ceva mai bun decît politica nu este suprimarea ei, ci… îmbunătățirea ei.

Așa că ni se arată fel de fel de necunoscuți, despre care sîntem îndemnați să credem c-o să ne „salveze”…

Noi, însă, necunoscutului nu-i deschidem ușa de la casă, necunoscutului nu-i lăsăm copilul să-l ducă-n parc, necunoscutului nu-i dăm cheia de la mașină…

… da’ uite… cică-i perfect normal să-ne-alegem Primar un necunoscut!

… în plus, din nou, ni se da de-nțeles că… dacă nu-l votăm pe Nicușor Dan înseamnă că nu ținem la București.

Să nu ne fie rușine: oricine dintre noi – cei onești – poate merge pe stradă cu capul sus știind că nu-l votează pe Nicușor Dan.

NU! … putem să votăm politic, avem dreptul să votăm fără „vină și rușine” – și avem obligația să votăm, de fapt, pentru București: și deci să nu votăm Nicușor Dan.

73 comments to nu votez Nicușor Dan

 • hm

  Fac și-un rezumat:

  – chiloții tăi sînt mai murdari și mai rupți!
  – ba ai tăi!

 • Tot politic am sa votez si eu, cu Nicusor Dan. Nu mi-e necunoscut, chiar m-a calcat pe degete o data. Insa indiferent de campanile obscene de care spui, nu pot decat sa constat acest fapt, esecul urat al tuturor administratiilor “cunoscutilor” de pana acum. Intre Firea si Nicusor, cred ca il cunosc mai bine pe Nicusor. Iar pe Orban, oricat de simpatic imi este, nu pot decat sa-l asociez cu gasca de care s-a alipit indirect prin fuziune. Deci despre ce cunoscuti vorbim in raport cu necunoscutul Nicusor?

 • hm

  … de contesa-tehnocrată, paregzamplu.

 • Filip

  Mă miră faptul că ND nu a zis nimic de PUZ-urile adoptate între Crăciun și Anul Nou (Constituției, Piața de Flori etc.)
  Pe de altă parte, platforma juristurban.ro tocmai mi-a fost utilă. Am găsit încă o persoană preocupată de unele aspecte ale unui proiect din zona mea și încerc să iau legătura.

 • “de contesa-tehnocrată, paregzamplu.” Vorbim de PMB sau le amestecam cu sectoarele !? Eu ma refeream la contracandidatii “necunoscutului” Nicusor Dan, sa zici care e ala si cunoscut si de care sa nici nu ne fi saturat deja. Ca de Oprescu ne saturasem cu certitudine (eu, cel putin) asa cum sigur eram satul si de Videanu, Murgescu, Basescu, Ciorbea si de alti cunoscuti d-ai nostri de pana acum … Adica astia care sunt de fapt exponentii alora (cine l-a sustinut pe Oprescu la ultima tura !?) de care zice Filip ca aproba bazdaganii costisitoare, scoase din palarie, tot la comanda lor (http://a-craciunescu.blogspot.ro/2016/01/despre-pidu-6-planuri-de-urbanism-zonal.html)

 • hm

  N. Dan, cu ai lui.
  Pidu e un lucru bun, zicea mnealui.

 • Filip

  Viața e complexă 🙂

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20498674-nicusor-dan-candidat-independent-primaria-capitalei-discuta-online-cititorii-hotnews-marti-ora-12-00.htm

  “1) cum vedeti proiectul de amenajare al bulevardului Unirii, portiunea dintre Piata Unirii si Piata Constitutiei, asa cum a fost propus de PMB prin PIDU?
  2) ce masuri veti lua impotriva primariei sector 3 si a primarului Negoita care a amenajat ilegal portiunea dintre Piata Unirii si Piata Alba Iulia a Bdului Unirii , de ce nu ati sesizat la timp distrugerea spatiului verde de pe acest bulevard si cum intentionati sa reparati situatia?”
  Nicusor Dan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru
  “1. O propunere interesanta, la care insa cetatenii au contraargumente consistente. O dezbatere serioasa este necesara inainte de implementare.
  2. Din cate cunosc fapta este deja in ancheta.
  Nu am avut resurse sa o facem, cumn nu am avut resurse pentru multe altre lucruri nocive. Suntem o asociatie cu capacitate juridica limitata.”

  “Marturisesc ca in ultimul an nu am avut timpul pentru a verifica legalitatea mall-ului de la baza Spartac. Stiu doar ca o portiune importanta din teren are regim construibil, in baza PUG ului votat in 2000.”

  ND pare să prioritizeze contestarea unor autorizații de construire punctuale emise de PS-uri, nu PUZ-urile emise de PMB. Acu fiecare cu preferințele și skillurile juridice personale, dar aș prefera o persoană mai interesată de PUZ-urile mari, dacă tot e candidat la PMB. Recunosc totuși că juristurban.ro s-a implicat la niște mini-PUZ-uri (Gârbea și Frigului).
  Poate o fi și principiul minimei rezistențe, la un PUZ mare e și pila mare.

  Apropo, în aceeași sesiune de întrebări din noiembrie 2015:
  “[Tramvaiul 5] Este o solutie foarte buna.
  Sustin si solutia liniei de cale ferata Gara de Nord -Otopeni, in locul metroului mult prea scump.”

  “Soseaua de centura cu podurile la intersectii cu iesirile din Bucuresti, la care propun ca municipalitatea sa contribuie cu bani, ar costa cam 700 -800 milioane euro.”

  “Se pot identifica solutii pentru parcari in cartierele dormitor, dar costurile sunt mari.”

  “Solutia e smpla: trebuie sa copiem acele masuri care si-au dovedit eficienta in orasele civilizate: soseaua de centura, metroul, prioritizarea transportului de suprafata, piste de biciclete.”

  ” Intuitiv, zona agricola din sud vest de pana in centura ar trebui dezvoltata.”

  Oarecum contradictoriu pe tema metroului și o sugestie de dezvoltare a sudului RFG-ului, nu?

 • Filip

  Ceva mai clar de la ND pe tema PIDU, din 4 decembrie, deci puțin înaintea interviului de pe Hotnews:
  http://www.bursa.ro/scandal-pe-marginea-proiectelor-de-modernizare-a-capitalei-284816&s=print&sr=articol&id_articol=284816.html

  Nicuşor Dan: “Proiectul nu pare să fie un tun imobiliar”

  Nu atât de vehement se arată Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii “Salvaţi Bucureştiul”, cunoscut pentru modul ferm în care s-a opus, în alte ocazii, derulării unor proiecte urbanistice sau de infrastructură, tocmai pentru a nu fi deteriorate anumite zone ale Capitalei.

  Domnia sa ne-a declarat: “Am cerut o dezbatere publică la primărie, pentru că proiectul nu pare să fie un tun imobiliar, din contră, pare un proiect interesant. Şi locuitorii au dreptatea lor, însă, pentru că nu doresc să fie puşi în situaţia în care să se desfăşoare spectacole la propriile fereastre, întrucât, prin acest proiect, se va crea premiza organizării unor spectacole foarte aproape de apartamentele de locuinţe. În acest moment, nu am un punct de vedere conturat, este o situaţie care trebuie dezbătută. Am solicitat primăriei în scris organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect”.

  Nicuşor Dan ne-a spus că, astăzi, ar urma să aibă loc o dezbatere internă pe subiect la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti.

 • Deci nu poti sa identifici pe contracandidatii lui ND care sa fie “cunoscuti” si frecventabili spre deosebire de el, necunoscutul? Am pus in ghilimele cuvantul “cunoscut” pentru ca inteleg ca sensul sau in articol este de “om de incredere”, caruia poti sa-i dai copilul in parc cu tot cu cheia de la masina 🙂

 • Filip

  Un interviu proaspăt cu Clotilda:
  http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-locale-2016/o-frantuzoaica-pentru-sectorul-1-din-micul-paris-calea-de-actiune-e-simpla-aplicarea-legii-in-bucuresti-nu-se-aplica-legea-interviu-1415674

  Două chestii am remarcat în diagonală:

  „Renovarea fatadelor e o problema mai mica, dar trebuie rezolvata inclusiv pentru ca ele pot reprezenta un pericol pentru pietoni. Primaria trebuie sa ajute la aceasta renovare, dar, exact ca in Franta, cine sta intr-o cladire de patrimoniu pe care nici cu acest ajutor nu o poate intretine ar trebui sa renunte la ea. Dar toate acestea se fac in timp, intr-o generatie.”

  ”Reporter: Sectorul 1 nu inseamna doar Kiseleff si Calea Victoriei cu cladirile lor de patrimoniu. Inseamna si zone in care conditiile sunt rurale, daca nu sub rurale, asa cum este prin Giulesti Sarbi…

  Clotilda: Sau Chitila triaj. Am fost acolo. Sunt oameni care nu au canalizare, gaze, asfalt etc. Toti primarii le-au promis, niciunul nu s-a tinut de cuvant, desi oamenii aceia platesc impozite fara a beneficia de ele. Multi au spus ca, fiind un cartier intre doua sine de tren, CFR nu da acord pentru trecerea conductelor. Au fost director la Distrigaz si stiu bine ca subtraversarea este posibila.”

  Sunt curios dacă vreun candidat propune o conectare a Chitilei cu Giuleștiul, cred că ar fi foarte utilă.

 • hm

  Adrian, Filip – revin mîine cu răspunsuri.

 • Problema PUZ-urilor este o chestie esentiala legata de viitorul acestui oras si daca domnul Nicusor alege sa o ascunda sub presh atunci asta spune multe desper integritatea lui. O sa-mi dau cu parerea doar despre PUZ-ul care priveste zona Lahovary-Piata Cantacuzino. Am vrut sa-mi exprim parerea si despre PUZ-ul de la Sala Palatului, dar m-au luat intr-atat de tare nervii incat am lasat-o balta.

  Unu – mi se pare idiot sa vrei sa faci o parcare subterana in Piata Cantacuzino, doar si pentru simplul fapt ca pana nu demult de acolo izvora Bucurestioara, daca nu ma insel, asa ca a incerca sa sapi si sa construiesti ceva subteran in acea zona mi se pare nebunie curata. A se vedea toata nebunia cu sapaturile dela la Piata Eroilor, numai ca aici avem obiective arhitecturale protejate care risca sa o ia la vale, la propriu (cum ar fi vila construita de Petre Antonescu de la nr. 1). Ca sa nu mai spun nimic de efectul pe care lucrarile de constructie in sine (masini de tonaj mare, sapaturile) il vor avea asupra cladirilor protejate din zona.
  Doi – aceeasi discutie legata de fezabilitatea unei parcari subterane exista si pt Piata Lahovary. Nu vad prea bine acele doua blocuri proiectate de Horia Creanga si de G.M. Cantacuzino, dar, na, daca domnii arhitecti spun ca nu este nici o problema poate asa este, desi ma indoiesc
  Trei – Am mers pe stradutzele din acea zona de multe ori si niciodata nu am simtit ca ar fi “inundate” de pietoni, ba din contra. Stiu ca s-a discutat si aici apropo de traficul pietonal de pe strada Arthur Verona, mai bine zis despre absenta lui. Probabil ca domnii arhitecti si proiectanti sa gandesc ca “build it and they will come” dar, la fel, tare mult ma indoiesc ca asa se va intampla.

  Si patru si ultima – Poate ar trebui sa fim mai duri si cu firmele de proiectare si arhitectii care sunt in spatele acestor proiecte total idioate, cum ziceam. Vad ca in spatele PUZ-ului Lahovary/Cantacuzino se afla si firma lui Dorin Stefan, unul dintre “Starchitect”-ii nostri. Poate cineva ar trebui sa-l aduca cu picioarele pe pamant si sa-l intrebe direct si la obiect: “what the fuck were you thinking?”, ca vad ca revistele locale de arhitectura si de urbanistica sunt prea ocupate sa ridice osanale oricui este “la moda”, fara a mai gandi critic, fara nici un context istoric, fara parerea constructorilor, fara nimic.

 • Filip

  Apropo de starchitecți, ar trebui verificată și existența unor conflicte de interese ale celor care au contribuit la elaborarea PUZ-urilor (care, din păcate, pot fi în același timp reglementatori și investitori care dețin imobile sau alte interese în zona acestora).

 • Ando

  @Mihai:un argument in plus fata de comentariul tau :

  “O aplicaţe practică a unei astfel de fundamentări s-ar fi simţit la Piaţa Cantacuzino, de exemplu. Dacă ştii din start că acolo a fost o baltă ce nu a fost deplin asanată până spre 1870 şi de unde anterior izvora un afluent al Dâmboviţei numit Bucureştioara, rezultă că ai identificat un factor de risc înainte de a face orice planificare şi lansare de temă. Îţi pui din start problema că o cuvă compactă din beton, mare şi adâncă, poate conduce la creşterea nivelului apelor freatice cu urmări directe în toate pivniţele şi fundaţiile clădirilor din preajmă, clădiri pe care vrei să le pui în valoare.”

  Materialul detaliat il gasiti aici:
  http://www.a-craciunescu.blogspot.ro/2016/01/despre-pidu-6-planuri-de-urbanism-zonal.html

 • hm

  revin, cum am promis, la N. Dan “al meu”.
  Rostul meu e să-mi iubesc și protejez orașul; în atare conjunctură îmi folosesc știința, puterea și talentul pentru a opri ascensiunea “salvatorului”.
  Am făcut-o acum patru ani. Mă mîndresc că atitudinea mea, atît online și nemijlocită, a convins chiar și un număr mic de cetățeni să nu-l voteze. Da: nu i-a lipsit atît de mult ca să intre în C.G. – dar fiecare om pe care l-am “întors” a contat.

  Voi face la fel și acum…

  Și nimenea, niciodată, nu mă va poate convinge că atitudinea de-a scurtcircuita politica e bună. Se mai schimbă, da, și clasa politică – cu vremea… vin și cei care au început mai de jos, mai activînd în structurile inferioare ale partidelor – și, mai ales, învățînd să lucreze în echipă.

  Calitate care lui N. Dan îi lipsește. Primadonă oengistă, pe lîngă care nu a crescut nimeni, care nu a construit nimic – nici măcar echipă…

  Vii și-mi ceri votul, azi? Bine! CINE garantează pentru tine? CINE ți-a stat alături? Aci e rostul structurii politice tradiționale, în care jivina politică (aia pe care-o urîm, desigur) se dezvoltă și i se poate urmări evoluția…

 • Filip

  Îți înțeleg aversiunea față de antipolitică de genul ăsta. Asta m-a îndepărtat iremediabil după 2004 de un anumit politician, știi tu cine. Antipolitica are un potențial antidemocratic foarte nociv. Pe de altă parte, suntem în 2015 și am mai învățat una, alta, riscul e mai mic.

  Și faptul că nu are cine știe ce echipă e o problemă. Dar echipă înseamnă partid pe bune, compromisuri, negocieri, iar asta strică imaginea de salvator.

 • Vlad

  Din ’92 incoace toti primarii Bucurestiului fie au facut parte dintr-un partid politic, fie au fost sustinuti din umbra de un partid. Politica de la primarie s-a facut in mare parte urmand interesele partidelor, si doar secundar in folosul cetatenilor.

  Dupa 25 de ani exista sansa de a avea un primar apolitic cu bune intentii, care a dovedit prin actiunile USB ca tine la Bucuresti si la cetatenii sai. Putem sti dinainte daca va fi mai bine cu Nicusor Dan decat cu candidatii PNL sau PSD? Nu. Dar stim ca probabilitatea e mare ca starea de fapt sa se perpetueze daca va fi un primar politic (25 de ani stau marturie). Daca primar va fi Nicusor Dan, exista macar sanse ca lucrurile sa se schimbe in bine.

  Deci cine e multumit cu starea de fapt poate sa voteze cu altcineva decat Nicusor Dan, pentru ca asta va insemna ca (direct sau indirect) acela va sustine candidatii PNL sau PSD. Pot sa trag, deci, concluzia ca HM e multumit cu starea de fapt din primaria Bucuresti si ca pentru el ar fi ok ca urmatorii 4 ani sa decurga in linia ultimilor 4 ani.

 • Filip

  Păi acum și ND e politic, are partidul USB 🙂
  Eu cred că nu-i așa important cine iese primar general. Un singur om nu poate să facă prea mult bine sau prea mult rău. Dacă alegerile ar avea loc azi, aș vota doar pentru primarul de sector (asta dacă obțin buletin de Ferentari până atunci).

 • Vlad

  >Eu cred că nu-i așa important cine iese primar general. Un singur om nu poate să facă prea mult bine sau prea mult rău.

  Daca functia are putere/responsabilitate mare, un singur om poate sa conteze foarte mult. Si primar general al Bucurestiului este o astfel de functie. Sa ne concentram asupra unui aspect relevant: daca un primar general nu tolereaza coruptia in primarie si o parte din echipa de varf il sustine si lucreaza activ pentru combaterea coruptiei, deja efectul benefic este masiv.

 • Filip

  @Vlad: eu merg mai mult pe ideea lui Popper, alegerile sunt în primul rând ca să scăpăm de netoți, în rest contează mai mult instituțiile pe care ni le facem.

  Am făcut un rezumat pentru interviul dat de Nicușor Dan la PSNews: https://www.youtube.com/watch?v=iKnXC7kbPlE
  Pentru campanie avem 150-170 de mii de euro de la oameni de afaceri și promisiuni până spre 300 de mii de euro
  Pentru ONG au fost 60 de mii de euro pe fonduri norvegiene, plus încă vreo 20 de mii în opt ani de la alte fonduri; plus vre 5-7 mii de euro pe an de la firme
  Omul lui Udrea? Nu, am făcut plângere penală împotriva lui Alin Cocoș.
  Alianțe cu PSD/PNL? Nu există voință de schimbare la PSD/PNL. Trebuie să lucrezi cu majoritarea, dar pe niște principii.
  Despre guvernul Cioloș: impresie amestecată. A procedat incorect cu alegerea primarilor într-un singur tur. Nu a avut curajul cu probleme de corupție (plagiat Tobă). Dar ok portalul cu cheltuielile administrațiilor centrale și locale etc.
  Iohannis: principala critică tot cu alegerea primarilor dintr-un singur tur. Absent. În puținele sale luări de poziție, nu a făcut erori mari.
  Rata de succes la procesele asociației: 70%. La cereri de informații: 95%. Pe fond: 80%. Măsuri urgente de stopare: mică, 25%. Uneori de partea primăriei contra investitorilor: 90%
  Hala Matache: o ambiție prostească a primarului Oprescu. De acolo zvonurile cu Udrea. Hala trebuie reconstruită. Discuție unde se va reconstrui. Excepțională la ea nu era cărămida, ci structura metalică, care a fost aruncată pe șoseaua de centură.
  Atuul primarilor de sector USB: oameni foarte bine în profesia lor. Oamenii cu notorietate nu vor să intre în politică. Cei cu notorietate și ok nu vor, cei care nu-s ok nu-i luăm.
  Familia lui Nicușor Dan: prietenă din 2004, soră psihoterapeut, părinți pensionari (tatăl muncitor, mama contabilă), plus bunică 87 ani.

 • Anonymous

  @Filip: foarte util rezumatul.

 • hm

  Vlad, da, logic se poate conchide că aș fi mulțumit continuîndu-se felul în care conducem Capitala.
  Cu toate astea, nu sunt mulțumit – doar că soluția mea nu e fuga după un necunoscut.

 • Filip

  A produs și Ludovic Orban un interviu la PSNews: https://www.youtube.com/watch?v=7VQXJxqHS4I
  – discută despre Dragnea, scuze și prezidențiale
  – Bușoi, Predoiu
  – în 2008 foarte mulți au considerat că am avut cel mai bun program
  – capacitate superioară de a mobiliza alegătorii de (centru)-dreapta, anti-PSD
  – nu folosim sondajele ca instrumente de manipulare
  – adversarii fac dezinformări cu sondajele
  – negocieri gen oferta Firea pentru Dan? nu negociez
  – Nicușor Dan susținut de PNL? scenariu de science fiction
  – moschee: nu voi autoriza
  – CMN: proiect început care trebuie terminat; gata deja 70%
  – Cathedral Plaza: pe baza legii și hot judecătorești – demolare; o voi da jos
  – cea mai mare problemă este a traficului, a mobilității: inele circulare, centura 4 benzi, taxa de intrare in București, park & ride, linii de transport viabile, modernizarea transportului public, siguranță, confort, ore fixe
  – bandă specială pentru RATB; reînnoire a parcului autobuze, troleibuze, dar mai ales tramvaie
  – omul să aibă alternative: metrou, TP, biclă, mașină -> sunt necesare piste de biciclete
  – pista de pe Calea Victoriei: o idee neinspirată; nu s-a putut deszăpezi; pericole publice cu chestiile de demarcație; trebuie adoptate normative pentru piste; după aia facem studiu pentru trasee ținând cont de f mulți factori – trafic pietonal, auto etc.
  – voi selecta profesioniști prin concurs în toate structurile PMB; universități, ONG-uri, companii, grupuri de inițiativă zonale
  – pentru mulți bucureșteni, primăria e un adversar; după ce voi ieși primar, va deveni un prieten
  – eu nu văd B doar prin ochii mei; îl văd prin ochii fiecărui bunic care este lăsat singur și înecat de o dministrație indolentă și nepăsătoare; …fiecărui părinte îngrijorat dacă vine copilul vine acasă; … fiecărui om care a făcut o afacere și e sufocat de birocrație; …persoanelor cu dizabilități prizoniere în casa lor; …taximetriștilor; …fiecărui bucureștean.

  Retorică de zile mari spre final, deși m-am plictisit rău la fazele cu politica națională de la început. Posibil să-l avantajeze o dezbatere directă cu Dan și Firea.

 • Vlad

  @Filip: din nou folositor rezumatul.

  HM spune: “Cu toate astea, nu sunt mulțumit – doar că soluția mea nu e fuga după un necunoscut.”
  @HM: Nu exista multe solutii/variante, mai ales ca va fi un singur tur. Este simplu, in mod realist va iesi primar unul dintre:

  – Firea
  – Orban
  – Nicusor Dan
  – Basescu (daca va candida)

  Orice solutie va avea ca efect alegerea unuia dintre acesti candidati. Eu il sustin pe Nicusor Dan. Unii vor sustine pe unul dintre ceilalti trei candidati. N-are rost sa se insinueze ca ar fi si alte variante.

 • Filip

  Un rezumat de pre-campanie:
  Pe partea de etică, Nicușor Dan a recunoscut că dă șpagă, Orban a fugit în 2007 de la locul accidentului, iar Firea tre’ să fi luat și ea niște salarii la negru în anii tulburi ai presei de tranziție.
  Pe emoții, Orban și Firea par mai pe fază, fiind cu ștate vechi în viața publică. Uite povestea Gabrielei: “Baiatul pe care-l iubeam m-a parasit pentru ca eram prea saraca”. Iar de ochii multipli ai lui Orban ai văzut mai sus, hehehe.
  Pe competențe, mi se pare că Orban e cel mai în temă (tramvaie și bicle, hehe, fixurile mele). Pe partea socială, Firea are un ușor potențial de Evita Peron. Dan s-a plafonat un pic pe litigii legate de autorizații de construire în cartiere „vechi”, deși acolo a creat o platformă utilă.
  Cu Băsescu, ne-am simți cu toții cu cinșpe ani mai tineri, God forbid :))

 • hm

  mulțumim de rezumat încă o dată!
  N.Dan n-are nicio urmă de empatie în reacții publice.
  L.Orban e mult prea cabotin.
  G.Firea… e ea însăși, și asta îi e de-ajuns că să fie un mare handicap.

  Dacă se merge pe vina lui Orban ca vice-primar în administrația Videanu, e mult de tras în el. A fost o administrație “monstruoasă”, deși lucrările edilitare au fost cu adevărat impresionante. Nu doar că atunci s-au pornit Buzeștiul și Basarabul – care în primii ani ai lui Oprescu AU STAT, dar s-au reabilitat mai degrabă rapid și destul de bine nenumărate bulevarde.
  I-au rămas, însă, bordurile… Și porcării precum acel circuit de viteză din jurul Parlamentului.

 • Filip

  Monstruos e bine zis, cu două cartiere distruse pentru un pod de 125 mil. EUR/km (paralel cu alt pod existent la doar 750 de metri!) și un drumeag de la guvern la parlament.
  Măcar paseismul lui Nicușor Dan nu cocoșează bugetul și nu creează refugiați.
  Cu bordurile, Videanu a recunoscut public că le-a cumpărat parțial de la propria firmă, fiindcă era grabă mare :))

  Nu chiar off-topic, m-am uitat ieri pe două propuneri actuale de PUZ-uri. Într-unul se propune un mall de 5 etaje în locul maidanului de pe Șelari, iar în celălalt se renunță la prelungirea Bd. Brâncoveanu la sud de Luica (cum figurează în PUG-ul actual). Genul de planuri mai ample în care aș vrea să văd păreri mai concrete ale candidaților…

 • hm

  pentru mine au fost cele mai mărețe planuri realizate de Capitală în ultimul sfert de secol, a căror utilitate este mai presus de orice controversă.

 • Hm, văd că ai convins, poate, pe unii să nu voteze cu Nicuşor Dan acum 4 ani. I-ai îndemnat să voteze cu un puşcăriabil ipohondru, care a mai plecat din primărie doar luat de mascaţi de acolo. Un om de cea mai joasă speţă, un profitor… poate, cândva, se va afla şi ce comision i-a ieşit din aplicarea ,,legii Ionuţ”, prin care a dat cadou zeci de mii de câini morţi unei firme de făină proteică şi în urma căruia a sifonat bani mulţi prin intermediul unui aşa-zis adăpost de câini din Jud. Giurgiu, condus chiar de fi’su. Evident, câinii de acolo au dispărut în cuptoarele Protanului, iar terenul e acum de vânzare, am trecut zilele trecute prin zonă.
  Iar lista de tunuri a lui Oprescu e lungă… mai putem vedea şi modul în care efectiv se uşurează cu boltă pe orice decizie a justiţie. Hala Matache, Cathedral Plaza, multe lucrări executate ilegal – pod Mihai Bravu, mai nou Ciurel, chiria pentru sediul primăriei… după 7 ani jumate’ de Oprescu, rămânem cu un bulevard drept ca p-şatu’ boului, cu utilitate practică zero, un pasaj peste calea ferată terminat în două fundături (Şos. Grozăveşti şi Titulescu), cu tot Militariul şi Dr. Taberei violat de efectele acestor două lucrări (mă intersectez zilnic cu ambele). Mai rămânem cu o clădire de birouri proastă, fără parcări, pentru care primăria deja a plătit contravaloarea de vreo 2 ori sub formă de chirie. Mai adăugăm o linie de tramvai de vreo 3 km cale dublă nefinalizată de 4 ani şi un terminal de tramvai nefinalizat de vreo 6. Şi cu mai puţin spaţiu verde, mai puţine mijloace de transport în comun, calorifere puţin mai reci. Ah, da, şi mai cred şi că locuitorii din Pantelimon sunt şi ei foarte fericiţi pe Oprescu pentru ce a făcut pe acolo. Bonus, ghiciţi cine nu a dat autorizaţie Metrorexului să extindă metroul pe acolo…
  Despre modul în care Oprescu şi-a bătut joc de acest oraş se pot scrie cărţi întregi.

  În aceste condiţii, să suţii în continuare PSD-ul – pentru că asta reiese din articolele lui Hm, susţinerea necondiţionată a Gabrielei Firea-Pandele – mi se pare cel puţin de prost gust (ca să nu zic altfel).

 • Filip

  @Dr2005: hungry mole e în primul rând o cârtiță regionalistă care vrea să sape tunel de metrou din iubita noastră Rahova până la Domenii, unde e șaorma bună 🙂
  Din păcate, Oprescu și primarii anteriori nu au făcut decât să pună în practică ce dorea mainstream-ul bucureștean: autostrăzi urbane cu pietonii six feet under, în metrou, pasaj pietonal subteran sau cimitir.

 • Inclusiv în mediul virtual se perpetuează ideea ,,mai bine votaţi cu Firea, că oricum ea câştigă”. Pe acelaşi principiu a câştigat şi Iliescu încă 2 mandate şi a dat ţara cu 25 de ani în urmă. La fel a câştigat şi Oprescu în 2012. E o strategie electorală care încă mai funcţionează în ţările bananiere (*) precum România – decredibilizarea tuturor candidaţilor, pentru ca lumea să voteze ,,răul cel mai mic”. Efectul îl vedem.

  *) http://www.capital.ro/romania-tara-bananiera.html

 • hm

  … să-i dăm dracu’ pe OAMENI – ei pot fi omorîți de cîini cu seninătate.

 • hm

  greșeala la electoratuș PSD e să creadă că jocurile-s făcute: și nu-s!… lu’ madam Firea-i cam tremură chiloții.
  Și nu de Ludovic, ci de Nicușor.

  N-o să ne-nțelegem noi, dar nu pot să nu-ți zic asta:
  Nicușor Dan a scăzut la cei care l-au susținut în urmă cu patru ani, care între timp au mai crescut în vîrstă.
  Pe de altă parte, a crescut mai mult decît am crede la notorietate la segmentul 18…20-și-ceva.

  O să fie o luptă urîtă, fiindcă-i mult mai strînsă. Și Nicușor urcă; “the only way is up”
  Firea și Orban au niște limite; peste ele n-au cum să atragă votanți. Mai rău: sunt toate premisele ca nici măcar să nu-și atingă limitele astea.

 • Iar deschidem discuţia cu câinii şi neviolabilitatea proprietăţii private? Dacă mie îmi intră cineva în curte pe sub gard sau pe deasupra, tot eu sunt bun de plată?
  În fine, nu la asta m-am referit, ci la modul în care a fost pusă în practică această lege aberantă şi, mai ales, modul în care nişte oameni lipsiţi de onoare AU PROFITAT DE PE URMA UNEI TRAGEDII. Şi au profitat bine, a fost rost de bani mulţi, probabil (e doar o părere personală, dar sper că, cândva, DNA mi-o va confirma) spălaţi prin Dogtown şi ASPA. Apropo de ASPA, pe mine erau să mă omoare nişte hinghieri. Şi nu pentru că m-am luat de ei. Pur şi simplu au trecut 2 dube de-ale lor pe roşu, fără nicio jenă. Am avut noroc că am sărit de pe bicicletă şi am tras de ghidon spre trotuar. La volan erau nişte ţigănuşi ce nu păreau a avea cu mult peste 18 ani, manelele răsunau la greu, iar din interior se auzeau lătrături. Şi au făcut ei dreapta de pe banda 3. Oare aveau contract de muncă? Fuseseră angajaţi prin concurs, cum zice legea? Că ASPA e în subordinea CGMB, deci e instituţie publică, iar personalul ei intră în categoria funcţionarilor publici. Astea sunt ilegalităţi care se văd de la o poştă. O analiză a Curţii de Conturi sau a DNA în mod sigur ne va face să ne luăm cu mâinile de cap.

  Pe Nicuşor Dan l-am votat şi acum 4 ani şi îl voi vota şi acum.
  Iar viitorul ar trebui să fie al celor din generaţia 18-20 ani, ei ar trebui să fie forţa ţării şi ar trebui să iasă toţi la vot, nu pensionarii care urmăresc Antena 3 şi votează cu PSD-ul. Că dacă votează doar cei care o ţin cu ,,a fost bun Ceauşescu că ne-a făcut case şi metrou”, PSD va fi etern.

 • hm

  Noi vorbim de oameni, oameni și numai de oameni.

 • hm

  Desigur, putem eutanasia pensionarii, dacă vi se pare mai omenesc.

 • Vlad

  Iata o initiativa a lui Nicusor Dan: http://usb.ro/cum-cheltuie-primaria-banii-nostri/. Aceasta initiativa e de bun simt, de mult timp necesara (cum s-ar zice long overdue), si cu un impact potential major.

  Sunt curios, propun ceilalti candidati cu sanse ceva echivalent in mod concret?

 • hm

  Într-o Capitala unde oamenii întreabă „ce să FACEM“ mai întâi cu banii… unde cetățenii sunt flămânzi de proiecte ambițioase, se vine cu „gestionarea banului public “.

 • Vlad

  @HM: Aceasta abordare de a ocoli problema minimalizand-o nu e constructiva. “ce sa facem cu banii” (planificare si alocare) si “cum s-au cheltuit banii” (accountability) pot fi adresate amandoua. Una nu o exclude pe cealalta.

  E grav faptul ca primariile (nu doar cea a Bucurestiului) incheie contracte la preturi umflate de cateva ori fata de pretul corect al pietei. Daca aceasta practica s-ar rari, dupa cum are sanse sa faca daca proiectul lui Nicusor Dan e pus in aplicare, atunci vor fi mai multi bani si pentru “ce sa facem cu banii”.

 • Hm, tocmai, că oamenii contează. Banii fituiţi prin ASPA şi prin proiecte megalomanice ilegale puteau fi utilizaţi PENTRU oameni, de exemplu pentru:
  – dotarea spitalelor ce aparţin municipalităţii
  – costrucţia de grădiniţe şi creşe, asigurarea personalului pentru acestea şi pentru şcoli
  – un sistem de transport în comun mai bun – piese pentru parcul actual, benzi unice, semaforizare preferenţială, reţele electrice performante, fără să mai treacă troleul cu 5 km/h pe sub macaz, infrastrcutură pentru tramvaie stil ,,green track” peste tot pe unde mai sunt linii încă nemodernizate
  – un sistem de termoficare mai bun
  – pasaje denivelate peste Centură
  – transformarea spaţiului public în folosul oamenilor, adică trotuare mai largi, plantări de copaci pe bulevardele mari, îngustarea bulevardelor mamut precum Magheru la 2 benzi practicabile fluent + benzi pentru stânga/dreapta în intersecţii (dacă ai 4 benzi din care una parcare, una pentru stat cu avaria şi una pentru taxiuri, nu faci nimic); semaforizare corelată
  – finanţarea instituţiilor de cultură – teatre, galerii de artă – deja s-a ajuns ca Teatrul Nottara şi ARCUB să fie închise din cauza clădirilor
  – reabilitări de clădiri monument istoric
  – sistem electronic de plată a impozitelor şi taxelor locale, cu orice tip de card

  Şi câte şi mai câte… infinit mai utile Bucureştiului decât falsa problemă a câinilor.

 • Filip

  @Vlad: vezi că guvernoiu a creat un portal unde poți verifica bugetele tuturor instituțiilor publice: http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/transparenta-bugetara/index.htm
  Nu sunt liste de facturi, dar tot e un pas înainte. Poți compara cheltuielile de la o grădiniță la alta sau între sectoare.
  După ce apeși pe VEZI AICI, dai de o interfață cam fără explicații. Trebuie să știi niște coduri CIF ale primăriilor.
  De exemplu, pentru Sector 5 trebuie introdus 4433953 la “CIF Ordonator principal” și apar toate instituțiile locale legate de primărie.
  Dacă vrei doar o anumită entitate publică, trebuie pus și “CIF entitate publică”: 33632364 pentru taxe locale și tot 4433953 pentru bugetul principal al sectorului, cel care vine de la centru.
  Sunt bugetele lunare din ianuarie și februarie 2016 pe moment. Să sperăm că publicarea va continua. Apropo, portalul a costat un purcoi de bani :))

  Pe de altă parte, cred c și @hm are dreptate. Pe lângă transparență contabilicească, ne trebuie și o viziune, cum are @Dr2005, de exemplu, dar și compasiune 🙂

  @Dr2005: îmi place programul tău 🙂 Pe tema termoficării, ce putem face? Văd că a intrat și Radet pe piață cu niște propuneri de centrale de cartier, dar mi-e teamă de poluare.

 • Execuţia e dată pe clasificări economice… puţini înţeleg ceva de aici. Chiar dacă stai să le compari cu ROGOP-ul de pe site-ul fiecărei unităţi (dacă e pe site… din câte ştiu, e obligatoriu), tot nu înţelegi mare lucru.

  @Filip: eu nu candidez. Poate peste nişte ani…
  Pentru termoficare e clar că trebuie reabilitată toată reţeaua. Iar centralele de cartier nu mi se pare o soluţie prea bună, şi ca poluare, şi ca bani. Mă gândesc că s-ar putea atrage fonduri europene pentru asta. Iar reţeaua – chiar dacă poate face subiectul unui contract de serviciu public – e a municipiului, deci nu e musai ca RADET să fie SA.

 • Bugetul pe o lună se închide în ziua de 25 a următoarei luni. Bugetul pe februarie s-a închis pe 25 martie. Cel pe martie se va închide pe 25 aprilie, deci după data asta vom putea vedea execuţia.

 • hm

  Pai îmi începeți să vorbiți despre câini, si apoi îmi ziceți că sunt o problema falsă?

  Vom proba cu lucrări, studii, referințe istorice că Bucureștiul acela măreț de odinioară nu s-a făcut altminterea decât prin o teribilă “lăcomie” vizionara.
  Nicicând șefii de scară și administratorii de bloc nu intrat în istorie.

  Putem proba istoric și mulțimea javrelor. Încep să cred că maidanezii nu sunt numai triste rezultate ale dezradacinarilor produse de demolări, ci se trag mult mai de demult.

 • Filip

  Câinii au fost cu noi dintotdeauna. Doar epoca modernă i-a alungat din (unele) orașe. Atâta vreme cât au o nișă ecologică favorabilă, îi vom avea cu noi. Legătura cu demolările e poate o scuză pentru turiștii străini.
  Administratoarea blocului meu e o persoană destul de cunoscută.

 • hm

  În atare calitate?

 • Filip

  Interviu paralel cu Dan, Firea, Orban, Ciucu și Irinel Columbeanu: http://jurnalul.ro/stiri/politica/candidatii-la-capitala-fata-in-fata-711462.html
  Irinel iese destul de ok :))
  Firea vrea metrou la Otopeni, Dan vrea să dea afară aurolacii din tramvaie, Orban insistă mai mult ca Dan pe benzile speciale RATB și vrea ca ambele autostrăzi A1 și A2 să ajungă pe Splai, Ciucu e cam roboțel, toți se plâng pe tema sistemului de management al traficului, Irinel vrea să preia metroul și, întrebat de clădirile de patrimoniu, preferă să accentueze pe clădirile cu buline „în care locuiesc oameni”.
  Irinel: „În spiritul, cel puțin al țării noastre, de toleranță religioasă, mie nu mi s-ar părea un gest atât de ieșit din comun, mai ales că n-ar fi prima [moschee]. Constanța are o moschee de foarte mult timp și nu mi s-a părut că se duc tinerii după ce ies din cluburi să se convertească.”

 • hm

  ceea ce se prefigurează deja – și nu cred nicicum c-o să mă înșel – e că nu vom avea vreun PLAN, vreun PROGRAM, vreun primar cu o VIZIUNE.

  Odată-n plus, constat ce mare noroc au cu toții cu Oprescu

 • Filip

  Eh, Orban are un început de viziune, dar pare același coșmar de la Lis încoace. Când am auzit săptămânile trecute că vor să elimine traficul pietonal pe podul Mihai Bravu (cel vechi), m-am gândit că poate vor să dubleze autostrada Ciurel-A1 cu una spre A2. Și iată propunerea.

 • hm

  Poate om avea noroc și-om putea scoate de pe splai traficul spre Autostradă. Păcat că la Ciurel s-au mocăit atîta.

 • Filip

  Acum mi-a picat fisa de ce are Nicușor Dan chestia aia ciudată cu Dâmbovița, axa creativă a orașului. Probabil ca reacție la obiecții de genul: „de ce nu vrei, domle, axa rutieră de la Ciurel, că e numai un maidan pe acolo”. Iar el: „Lasă că facem axă creativă în loc”.

  În locul autostrăzii Ciurel pe la stația de apă Roșu nu ar fi mai bine mici accese la A1 via CB prin Giulești, Bd. Timișoara, Ghencea, iar pe cei din est să-i redirecționăm prin CB? Sau mai bine să încurajăm transportul public feroviar, împreună cu buviniete, hehehe, am spus cuvântul interzis.
  Altfel doar facilităm urban sprawl-ul spre Joița 🙂

 • hm

  eu văd în continuare ieșirea din Ciurel ca pe-o mare chestie. Unii zic că va aduce trafic în oraș, dar deja traficul ăla vine în oraș, fir-ar să fie.
  Am mai explicat eu cîndva că traficul care intră în Militari se dispersează ca apa ce iese dintr-un duș, însă tendința la traficul care iese prin Militari e să se canalizeze pe nenorocita aia de Armata Poporului; de-abia ce s-a învățat cam o treime din oameni să folosească de Chiajna.

  Dar Giuleștiul care e în continuare o fundătură e un lucru care trebuie să nu rămîie așa.

 • Dan

  Ziceam pe undeva ca lista electorala ne-o face DNA-ul? Daca nu, trebuie sa constatam asta; nenea Ludovic tocmai a fost scos din cursa!

 • Filip

  Să vedem acum la cine se vor duce voturile lui Orban. Poziționarea lui față de CMN parcă era mai apropiată de Firea decât de Dan. Și cum va influența campaniile de sector.

 • @hm: Am văzut câteva capitale europene… pasaje în centru mai au doar bulgarii şi ungurii. Ambii le-au construit odată cu sistematizarea oraşelor respective în perioada comunistă… iar acum sunt permanent blocate. Bulgarii s-au obişnuit, dar au renunţat să mai construiască astfel de amenajări rutiere. Ăn schimb ungurii au băgat nişte tarife de parcare de te doare capul, au îngustat străzile, pe străzile cu două benzi au rezervat una pentru autobuze şi biciclete (da, la strada cu 2 benzi pe sens ai voie cu maşina mică doar pe o bandă!) şi, în curând, vor introduce şi taxa de congestie pentru circulaţia în interiorul inelului central.

  Pe când la noi totul e pe dos. În loc să faci coloana de maşini la Băneasa, în câmp, o faci la Arcul de Triumf şi Victoriei, în centrul oraşului. Bucureştiul e un oraş în care intri uşor şi din care ieşi greu când, de fapt, ar trebui să fie invers. Cu banii pentru acea străpungere de la Ciurel (care strică şi nişte case noi şi destul de scumpe şi mai trece şi pe lângă uzina de apă) se puteau face ieşiri în Centură cu intersecţii denivelate dinspre Bd. Timişoara, Cart. Militari, Cal. Giuleşti, se rezolva problema Prel. Ghencea (cu un pasaj frumos peste Centură, nu cu porcăria de giratoriu etajat)… şi uite cum rezolvi simplu problema Iuliu Maniu, pentru că muţi traficul din Dr. Taberei pe Timişoara şi Ghencea, pe cel din Giuleşti – Crângaşi îl bagi direct prin Crângaşi… iar dacă vrei să rezolvi şi legătura Giuleşti – Şos. Chitilei nu ai decât să asfaltezi drumul de pământ care trece prin Triaj, că Triajul nu mai lucrează, iar când se triază (o dată la câteva luni) poţi să pui bariera câteva minute.


  Apropo de ,,catindaţi”, doamnei Firea nu îi găseşte şi ei DNA-ul ceva?

 • hm

  Nu mă împac cu ideea ca Splaiul sa rămână ca acum : o fundatură.

  La politc, ăștia au o obsesie cu Tăriceanu, deși e un cal mort.
  Doamnei Firea i se poate pregăti ceva prin musiu Pandele : omorând doi iepuroi dintr-un foc 🙂

 • Tot ce trebuie în capătul Splaiului e un pod nou, ca lumea, în locul Ciurelului. Astfel ar putea merge ambele ramuri ale Splaiului până în Ciurel şi, creându-se acolo o intersecţie, nu ar mai apărea vitejii care să vrea să plonjeze în Dâmboviţa.

 • hm

  Dar câte limbi poate suporta un cur?
  Pe Firea au disecat-o și pe ăsta în schimb l-au vindecat de hemoroizi.

  Altfel, treaba e belită. Marian Munteanu nu pot vota. Tăriceanu, nici atât. Cine rămâne?

 • Presa îl tot intervievează pentru că… e cam singurul care e hotărât să candideze şi singurul care are, cât de cât, un program. Dar asta poate fi în avantajul lui, mai ales că nu are nici dosar la DNA, iar prin trecutul lui nu există activitate politică, spre deosebire de Firea care are ceva carieră în slujba Varanului.

  Sperăm ca numărul de ultraprogresişti de tip Caţavencu – cum era şi Oprescu – să fie mai redus decât acum 4 ani. Că Oprescu a arătat în 7 ani cât de impotent poate fi ca primar.

 • Filip

  Nu știu dacă a fost menajat excesiv, poate faptul că nu au anunțat din timp ca să pună lumea întrebări. Altfel, Catiușa Ivanov a pus unele întrebări la care ND n-a dat răspunsuri prea convingătoare, mai ales pe tema matematicii bugetare.
  Ca fapt divers, de acord cu ND că plata TVA la subvenția RATB e o absurditate. Ar trebui să scutim transportul public de TVA, ca în alte țări din UE. De acord și că exproprierea terenurilor cu regim de spații verzi nu ar trebui să coste cine știe ce.

  Dar ce mi-a atras atenția a fost soluția pentru domeniul pe care îl cunoaște cel mai bine, zona caselor vechi unde a combătut construcțiile noi.

  “Este o chestiune pe care vreau sa o spun inainte, care tine de zonele protejate in ansamblu, unde noi de fapt am distrus o piata. Asta este un lucru gratuit pe care Primaria trebuie sa-l faca, anume, sa dam garantia oamenilor care se muta intr-o casa din zona protejata ca nu va veni un vecin si va construi langa ea, prin respectarea legii. In felul asta vom avea o piata de oameni bogati care vor vrea sa locuiasca in zonele astea istorice, intr-o zona linistita, rezidentiala, fara ciorchine de masini la poarta etc.”
  E adevărat că incertitudinea actuală, când te poți trezi oricând cu un PUZ peste gard la vecin, contribuie la degradare și încurajează investitorii speculativi care speră să demoleze și să facă un turn în loc. Dar nu știu dacă merge peste tot soluția cu „oamenii bogați”. Poate o merge pe Kiseleff, dar în centrul vechi, gândit ca o zonă comercială și de distracție, nu se poate pune problema așa. Acolo mai degrabă ar fi util un program de subvenții și/sau „municipalizări” de clădiri care stau să cadă.

 • hm

  hai, că Tăpălagă nu știa cum s-o mai hămăie pe Firea, iar Catiușa mai-mai că-l ștergea cu batista la gură pe Nicușor.

  Fiecare cu a lui. Ăsta o ține langa cu axa Dîmboviții. Cînd să-l întrebi de cifre, îl ia pe nu-știu în brațe, ca și alții care se dădeau nemți și corecți dar “uitaseră” cît încasau pe-o chirie.

  Eu nu-nțeleg ce și cînd face omul ăsta la “Institut” de este plătit.

 • hm

  Drăguț. USB are-n sectorul șase candidat pe cel care-a pornit procesele împotriva „Ciurelului”. Dar observ că nu se contextualizează asta pe alde „Hotnews”.

 • Filip

  Pe mine mă amuză oarecum faptul că procesul Daneș-Ciurel este deja futil, dar nu prea știe nimeni asta. Bine, cu un ochi râd în hohote, cu celălalt ochi plâng.
  Daneș a contestat PUZ-ul pe baza căruia s-a început construcția autostrăzii Ciurel, dar între timp PMB a dat alt PUZ care acoperă tot sectorul 6 și care include din nou autostrada Ciurel. Ori Nicușor Dan nu știe detaliul ăsta, ori se teme să apeleze la opțiunea nucleară de a contesta un PUZ imens, cu multe interese.

 • Filip

  http://www.mediafax.ro/politic/ce-averi-au-aspirantii-la-fotoliul-de-primar-al-capitalei-15279552
  În sfârșit, ceva informații despre donațiile lui ND:
  “Nicuşor Dan a primit donaţii de 120.000 de lei, o donaţie de 10.000 de lei pentru studii sociologice, de la Panotaj Expert SRL şi două donaţii de 100.000 de lei şi de 10.000 de lei pentru precampanie şi campanie elctorală de la Ratiu Nicolae Christopher şi de la Alecsiu Marian Dan.”
  Rațiu cică e și dezvoltator imobiliar cu ceva în zona Parcul Carol, iar Alecsiu are F64.

 • hm

  deci există și dezvoltatori imobiliari buni!

 • Dan

  Ala e fiul lui Ion Ratiu, insa nu putem sti daca a mostenit si personalitatea tatalui.

 • Cezar

  Robert Negoita a terminat liceul la 31 de ani. La 40 de ani era deja doctor cu o teza plagiata de la primul pana la ultimul cuvant. Hai populime sariti cu vot la PSD!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>