despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

descurajarea fumatului

E urît să fumezi şi-ţi face rău.

Socotind că omenirea nu e-n stare să se-ngrijească singură de soarta ei, s-au găsit fel de fel de chichiţe pentru a descuraja fumatul.

A murit călăreţul din Marlboro, s-a pensionat flăcăul care şedea crăcănat pe Harley şi trăgea dintr-un Lucky. Au dispărut reclamele la ţigări de la televizor şi din competiţiile sportive. Pe pachetul de ţigări scrie din ce în ce mai mare că fumatul face rău – ba chiar sînt tipărite poze cu dinţi stricaţi, plămîni ofiliţi şi tigve de mort.

Scrie pe pachet şi ce, şi cîte mizerii tragi în piept. Nu mai avem voie să cumpărăm ţigări light – aşa că producătorii şi-au scremut creierii, inventînd fel de fel de sintagme pentru a sugera că tutunul lor e mai puţin nociv.

Unele ţări nu-ţi dau voie să fumezi nici înăuntru, în bar, în restaurant.

… şi aşa mai departe.

Funcţionează – toate astea?

Copiii, tot prin generală trag primul fum – chiar dacă legal nimeni n-are voie să le vîndă ţigara. Puştanii, tot la bucată cumpără ţigările cînd merg la liceu – sau unde merg ei ca să facă sex.

În schimb, am lungit filtrul la ţigară şi am scumpit pachetul. Fumătorul cumpără, deci, mai mult, mai scump, mai des. O – cîtă grijă pentru sănătatea omului; îmi dau lacrimile.

Nu mai vindem nici pachete cu 10 sau 14 ţigări. Deci cînd – să zicem – vrei să fumezi vreo două-trei ţigări, la o ocazie, trebuie să cumperi un pachet întreg, de 20 – şi aşa eşti tentat să îl fumezi pe tot.

I-am alungat pe fumătorii corporatişti din birouri şi din fumoare ventilate – şi-i găsim, azi, cocoţaţi pe la balconaşele de inox ale clădirilor de sticlă; da, frumos mai arată! Eficientă reclamă antifumat – să vezi tipese şi gagii îmbrăcaţi office trăgînd fum după fum şi simţindu-se bine în public.

Nu ştiu ce să zic. Ştiu doar că fumatul face rău; voi să nu fumaţi.

FUMATUL FACE RĂU
mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

11 comments to descurajarea fumatului

 • Daca mai marii omenirii erau cu adevarat preocupati de binele “pul…imii” atunci tutunul era trecut in categoria drogurilor si consumul sau se reglemnta drastic, sau se interzicea total. Am senzatia ca de fapt si noua politica de aparenta ostracizare a fumatului si a fumatorilor are tot rolul de a dinamiza consumul … Omul este un “catar” prin definitie. Din ce-i spui ca nu e bine sa faca ceva, de-aia o face si mai abitir … Nu mai zic de pustime care considera ca este un mare act de barbatie/maturitate sa fumezi, mai ales la cate pericole te expui …
  Am gasit mai demult un super clip care ilustreaza magistral caracterul fumatorului fata de fumat…

 • Ando

  Ce înseamnă industria ţigărilor ?

  “In 2012, companiile de tutun au contribuit la buget cu peste 3 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproape 9% din totalul veniturilor bugetare şi circa 2,7% din PIB-ul României. De precizat ca 80% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe plătite la stat…”
  – Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

 • Dan

  Ceea ce consideram azi “drog de mare risc” – si ma refer la derivatele directe din plante, opiaceele – au fost printre noi de la aparitia societatii umane. In secolul 19 consumul recreativ era extrem de raspandit; de-abia pe la 1930 s-a trecut la restrictii (consum medical doar cu reteta) insa practic cam dupa 1960=1970 au aparut legile care interzic nu numai consumul dar si posesia, amploarea pedepselor crescand in timp. Tutunul si alcoolul sunt o alta poveste, fiind in prezent venituri relativ sigure pentru orice stat.

 • hm

  deci, să dovedim că sîntem buni contribuabili – să bem şi să fumăm.

  ‘ai noroc!

 • Pe oriunde am calatorit, peste tot sunt pachete de 10 tigari..Suntem printre putinele tari care au interzis asa ceva.Pacat, deoarece pentru unii era un mare ajutor in a-si tine sub control adictia..

 • hm

  … ca să nu mai zic de cît de bine şedeau vara în buzunar la cămaşă 😉

 • Ando

  Stai să vezi că directiva UE prevede:eliminarea ţigărilor slim, a celor cu arome şi unificare formatelor pachetelor(!?)

  Asa scrie la penultimul paragraf din comunicatul de aici :

  http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=5833

 • hm

  … să le facă pe toate fără filtru şi la Sfîntu Gheorghe 😉

 • florin

  Dom’le,eu am fost fumator.M-am lasat.Asta nu inseamna ca nu-i inteleg pe fumetori.Ce mi se pare totusi curios e campania asta desantata impotriva fumatului.De ce nu se face acelasi lucru si cu alcoolul,care oricum face mult mai multe victime(inclusiv colaterale) decat fumatul.Daca exista fumatori pasivi,atunci exista si bautori pasivi:ori de cate ori un nemernic se urca baut sau beat la volan ne transforma,pe noi ceilalti participanti la trafic,in potentiale victime.Si atunci de ce sa nu se treaca avertismente cu privire la consecintele consumului de alcool pe sticlele de bautura.Daca as fi adept al teoriei conspiratiei as zice ca industria tutunului nu e in mainile cui trebuie si se incapataneaza sa ramana asa.
  Cand voi vedea pe sticlele de bautura(indiferent de sortiment si producator)poze cu ficati cirozati,cu masini facute praf si pline de sange si cu victime ale accidentelor produse de alcool,atunci voi crede in buna-credinta(n-am gasit alta rima) a campaniei anti-fumat

 • Ce mi se pare totusi curios e campania asta desantata impotriva fumatului

  Atrage voturi şi simpatia celor care nu votează, mai ales la noi.

  Dacă pentru vestici e o problemă de natură financiară (cancer, astm, asigurările de sănătate, venituri la buget pe măsură ce se umflă accizele etc), pentru noi e mai gravă, datorită atmosferei în care trăim, care produce contra-reacţii isterice: aşa cum faptul că ai de-a face cu toţii “zombii semi-putreziţi” prin toate autobuzele şi metrourile a creat o aversiune totală, dusă până la manie, faţă de mirosuri, indiferent cât de slabe şi inofensive ar fi, tot aşa atitudinea celor care fumează în public (“mă doare-n p–ă că vă deranjează sau nu, mie îmi arde buza după o ţigară, trebuie să fumez, altfel mă urc pe pereţi”) crează aversiune faţă de “nesimţiţii”, “obraznicii”, “cocalarii” respectivi.

  De fapt în (i)epoca Răposatului Ceaşcă se fuma mult mai mult ca acum, în ciuda dificultăţii de a procura ţigări de calitate prin clasicul mecanism al contrabandei, dar atitudinea populaţiei era alta, aşa încât nu apăreau astfel de reacţii.

 • Serban

  Din punct de vedere personal, interzicerea fumatului la locul de munca (ma rog, in cazul in care nu lucrezi in vreun bar…), este foarte bine venita.

  Acuma, cu fumatul in spatiile publice, chestia e mai nuantata, dar, daca faptul ca unul se basheste (activitate perfect naturala :D) langa mine, ma enerveaza, nu va de ce as fi mai permisiv cu unul care fumeaza (activitate perfect nociva).

  In rest, mai traieste lumea din campanii si inovatii (vad ca, mai nou, e la moda “sa sugi pixu'” – tigara electronica).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>