despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Plimbare pe Braziliei

(articol actualizat)

Strada Braziliei începe din Iancu de Hunedoara, șosea care s-a numit și Ilie Pintilie, și Bonaparte.

Să privim, înainte de toate, un pic mai mult la hărțile vechi – urmărind evoluția locului.

… prima hartă-i de la 1900; a doua înfățișează planul cadastral din ‘911; a treia și-a patra din anii ’20 – și ultima cu zece ani mai tîrziu; aceștia-s și anii în care zona căpătase și forma ei finală.

Acum o sută de ani reperele locului păreau a fi Moara Stancovici și așa-numita Fabrică de frînghii. Almanachul Argus, de la mijlocul anilor ’20 zice de „Țesătoria mecanică și frîngherie fostă Drăghiceanu”, dar și-n ghidul, și-n cartea de telefon de peste zece ani tot de acel Drăghiceanu se vorbea.

Fabrica era menționată – ani mai tîrziu, după Naționalizare – în cartea de telefon din ’58.

„Industria de țesături technica textilă” se chema și adresa era, de-acum, pe Finlanda, la 11 bis. Fabrica, însă, a intrat în memoria recentă a locului sub numele de „Suveica”; de ce? – nu știu. A dispărut – anii 2000 au adus, în loc, un complex imobiliar numit „Washington Residence”.

Later edit – iată și un plan, scos din „Trei ani de activitate gospodărească” – dare de seamă pe perioada 1934-37 a primarului Sectorului 1 Galben, Ioan Săbăreanu:

Primăria ține zona, în nomenclatorul ei, sub numele de „Parcelarea țesătoria mecanică”.

Revenind la strada Braziliei, vedem că are două părți – două zone distincte; două parcelări, cum s-ar zice. Prima-i „Parcelarea Edilitatea” și se-oprește înainte de intersecția cu strada Washington – pînă-n micile scuaruri gemene de fiecare parte-a străzii; a doua se cheamă „Parcelarea Societății pentru Locuințe Eftine” și ține-nspre străzile Bruxelles și Lisabona; aceasta e cea despre care ne-a scris Laura.

Ambele-s contemporane, în apariția lor interbelică.

E-o diferență mare între ele; „Edilitatea” are casele mai înghesuite, stradale și cu curticele minuscule – e de-ajuns să te bagi pe strada Stockholm ca să vezi asta. Cea pentru „Locuințe Eftine” este… mai puțin ieftină; aici s-a construit mai larg, iar scuarurile gemene par o risipă autentică. Să amintim și părculețul umbros din capul străzii…

Intrînd azi pe-aici, nici nu-ți mai sare-n ochi faptul că acest mic cartier a fost construit unitar, cu case ce-arătau aidoma în stil; intervențiile recente au stricat – și rareori salvat – vechile imobile.

Dar, dacă tot am vorbit despre strada Braziliei, să facem bine și s-o vedem – mai ales că avem și amintirile Laurei!

Mergem, la-nceput, în „Parcelarea Edilitatea”, aici unde casele șed intime, în buza străzii-nguste. Au detalii frumoase la balcoane, balustrade și intrări – motive românești pe care le-ntîlnim și la alte construcții colective ale vremii.

Ajungem și-n „Parcelarea Societății pentru Locuințe Eftine”; aici – se vede – casele-s mai distincte și mai răsfirate; dar cu greu dai peste două care să mai semene – renovările au fost drastice. Detaliile autentice-s păstrate doar pe alocuri. Mai dai și peste garduri vechi

… acesta este episodul XXVI din seria „Plimbări în Bucureşti”; lista episoadelor – aici

6 comments to Plimbare pe Braziliei

 • Ando

  Mie îmi place, în mod deosebit, blocul de la nr.19B.Păcat că e cam în paragină – cel puţin la exterior.

  http://www.instantstreetview.com/@44.454974,26.096244,-55.93h,21.11p,0z

 • razvan

  salut,
  Misto!
  Strada face parte din parcelarea Societatii Comunale pentru Locuinte Eftine, despre care am scris aici http://atelier.liternet.ro/articol/13392/Razvan-Voinea-Dana-Dolghin/Prelungirea-Dorobanti-locuinte-ieftine-pentru-Ministerul-de-Finante.html
  Pregatim un material mai amplu care va fi publicat in vara asta.

 • hm

  Salut! Mulțumesc mult, am citit și recitit seria articolelor voastre, este și in acest material link fix către articolul respectiv.
  Așteptăm materiale noi, știm că se fac greu!

 • Anonymous

  Super!
  Preview: Astfel, în cele 8 locuințe individuale s-au mutat în timpul războiului primii beneficiari printre care se numără subdirectorul C. Platamană, care locuia în partea stângă a unui imobil tip IVH, fiind vecin cu subdirectorul C. Ștefănescu. Aceste două locuințe coincid astăzi cu numerele 39 și 41 de pe strada Braziliei. Șeful principal Roman Ionescu și subdirectorul Bogdănescu locuiau în case tip IV J (acestea aveau câte 6 camere, primul pe colț, al doilea în dreapta). Cel mai probabil acestea sunt cele aflate astăzi la numerele Brazilia 43 și Lisabona 4. Șefii de birou Popescu și Vrăbiescu erau vecini în locuința tip II J (dreapta, respectiv stânga), ce astăzi corespunde numerelor 42 – 44 de pe strada Braziliei. În ultimele două locuințe construite locuiau șeful de departament Delescu, respectiv avocatul Atanasiu, fiind locuințe tip BB, astăzi la numerele 46, respectiv 48. În continuare, pe partea dreaptă a străzii Braziliei, s-au mutat Brătulescu la intersecția cu strada Lisabona (astăzi str. Braziliei nr. 50), iar pe strada Lisabona, în octombrie 1920, îl găsim Traian Pârligras într-o locuință cu cinci camere (la roșu), cu o suprafață de 244 m.p., casa fiind de tip II L (astăzi, numărul 8).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>