despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

prin fundături XXIV

de Ando și HM

Dăm tîrcoale un pic pe Dacia, de ce nu? Ia uite ce intrare mică, aici: se cheamă… Dacilor:

Vizavi, o curte de bloculețe străjuită de-un portal inspirat, ce mi-a plăcut întotdeauna.

Din Polonă, avem fosta intrare cu-același nume; numită azi însă Josef Pilsudski. Mergi pe ea pe lîngă case-n oglindă, renovate și refăcute după cheful fiecărui proprietar – așa că cu greu te mai dumirești de unitatea arhitecturii inițiale. Îs și smochini pe-aici.

Avem și intrarea Ion Voicu, ce duce-n părculețul Ioanid. Bietu’ părculeț de-abia a scăpat de nefericitul botez forțat. Intrarea, însă, nu; și ea se chema Ioanid înainte.

La sfîrșit, facem cîțiva pași spre Eminescu – tot pe lîngă Polonă, e și-o intrare lungă ce-i poartă numele poetului.

3 comments to prin fundături XXIV

  • Vlad

    Am mai spus-o acum ceva timp, dar reiterez: felicitari pentru aceasta serie excelenta!

    Bucurestiul este un oras cu o atmosfera unica, deseori usor de diferentiat de alte orase (mai ales in partea veche, mai putin in cartierele comuniste). Daca m-as uita la poza de pe intrarea Dacilor, pozele cladirii cu portalul sau cele cu Intrarea Ion Voicu fara sa stiu unde au fost facute as zice, fara dubiu, ca sunt din Bucuresti.

  • Ando

    Informaţie suplimentară: imobilul cu portal(pozele 2,3,4,5) de pe bd. Dacia este catalogat drept monument istoric – 1931-Imobil locuinţe ing.E. Prager, arhitect Jean Monda. “construcţie modernistă cu o curte tip “fund de sac”, specifică operei acestuia”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>