despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Despre culorile oraşului

scris de Ando

Pe bună dreptate, s-a abordat aici sau aici tema “pierderilor reabilitării” blocurilor de locuinţe din Bucureşti.
Fără să spun o noutate şi eu sunt de părere că s-a pierdut, acum, marea şansă ca înfăţişarea atât de cenuşie şi de uniformă a multora din aceste “cartiere-dormitor” să capete oarece personalitate.

Avem atâţia arhitecţi, artişti plastici, urbanişti adică profesionişti care puteau fi consultaţi sau angrenaţi efectiv în această acţiune care astfel, fără mari cheltuieli, dar cu un plus de imaginaţie şi de curaj putea să îmbunătăţească – pe termen destul de lung- aspectul vizual general al oraşului.

Păcat că fronturile de lucru au înaintat destul de rapid şi, deja, multe din marile artere au intrat într-un nou anonimat doar că acum e ceva mai… rozaliu sau vernil – depinde de cantităţile de vopsea disponibile sau care zăceau prin depozite:

Dar dacă la nivel de blocuri nu s-a ieşit din comoda şi păguboasa “cuminţenie” de care aminteam, la extrema cealaltă, e de ajuns să faci câteva incursiuni pe străzile şi străduţele “mai din spate”, ca să te lovească o adevărată explozie cromatică.

Cu un efort minim poţi astfel reconstitui, rapid, celebrul R.O.G.V.A.I.V. , “memoratorul” culorilor învăţat la şcoală.

                       

Am parcurs, de curiozitate, site-urile primăriilor de sector; toate au prevăzuta în organigrama lor
funcţia de architect-şef. Mă întreb: oare aceştia nu au nimic de spus pentru a stopa această agresiune de culori ţipătoare? Chiar face orice proprietar cum îl taie capul şi ambiţia?

Realitatea de pe teren spune că da.

9 comments to Despre culorile oraşului

 • hm

  Pastel urban cu durere de cap!

 • Concretramirez

  A trebuit sa-mi pun ochelari de soare ca sa pot privi splendorile in voie.

 • Ando

  Intre timp, m-am mai documentat şi am aflat asta :

  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/pictura-murala-pe-un-bloc-din-sectorul-6-artisti-polonezi-451706-1.html

  Deci se poate.Acum,departe de mine vreo intenţie xenofobă,dar mă întreb din nou: de ce să nu folosim studenţii nostri de la arte plastice, de la arhitectură pentru astfel de proiecte ?

 • un muc

  suntem deranjati de explozia cromatica din bucuresti dar o apreciem in sighisoara, de exemplu?

 • Ando

  @un muc:acolo, la Sighişoara, culorile se potrivesc cu atmosfera generală a cetăţii medievale pe când aici în Bucureşti, în majoritatea cazurilor,sunt aplicate culori voit ţipătoare, pe principiul “să fiu mai cu moţ decât vecinii”.Părerea mea.

 • Cristian Ioan

  Asta este democratia!
  Tot are acum HM articol despre Revolutei, despre castigarea Libertatii.
  iata ca nu degeaba au murit o mie o suta de tineri in Decembriuriia 1989.
  Ei si-au dat vita ca noi sa scapam de tiranie, de dictatura, si acum suntem LIBERI. Liberi de orice constrageri legale (legile sunt pentru fraieri), morale (ce-i aia?) si nu mai suntem supusi dictaturii bunului simt!

 • Cristian Ioan

  Nu este chiar ROGAVAIV, predomina culorile calde. Iar extremel nu sunt prezente, cel putin nu in imaginile lui Ando: avem in Bucuresti mai multe biserici ALBE, dar nu am vazut case noi care sa fie de un alb imaculat! Si nici negre, daca veni vorba de extreme coloristice. Din perioada interbelica erau citeva bloculete placate cu marmura neagra, aveau aspect interesant…

 • hm

  lipsesc şi casele bleu – e drept că nu-s, totuşi, prea multe!

 • un muc

  atunci le apreciem in buenos aires? 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>