despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

… uite unde mai e loc!

… mereu surprinzătoare, viețuirea noastră bucureșteană! De asta mi-am dat seama trecînd într-o zi pe strada Occidentului: îngustă și mai ales, îngustată de mașinile parcate jumate pe trotuar, jumate pe carosabil:

… oamenii n-au loc să treacă, troleele n-au loc să treacă – nimeni nu-i mulțumit.

Dar cum ar fi dacă s-ar monta stîlpișori pe bordură? Trotuarul ar fi liber și strada – pe care oprirea ar fi cu adevărat oprită – brusc ar deveni circulabilă.

Doar că unde să parcheze bieții oameni? Este obiectivă lipsa parcărilor, dar – surprinzător! – locuri de parcare există. Fiindcă Bucureștiul nostru mai vechi – adică Bucureștiul nostru central – n-a fost făcut întrutotul de tîmpiți.

Casele aveau curți; bloculețele aveau parcări subterane; vilele aveau garaje.

Cîte din astea nu-s în Bucureștiul de azi închise, încuiate, blocate, transformate în magazine, magazii, ateliere, restaurante!

Capitala noastră zace – la propriu, zace! – pe subsoluri pline cu căcat, șobolani, troace ruginite, damigene și borcane sparte, somiere putrezite și mîțe moarte.

Valorificarea acestor spații al căror număr este impresionant n-ar rezolva problema parcărilor – dar ar ajuta enorm pe termen scurt și mediu: s-ar putea circula mai bine prin centru, s-ar elibera străzi pentru băgarea de autobuze cu care oamenii să meargă!

     

Dar cîte curți de firme șed goale, doar cu cele două-trei limuzine ale patronului și-ale nevesti-sii înăuntru, în timp ce angajații și clienții umblă ca proștii pe străzile adiacente să parcheze!

Dar la cîte terase vii pe jos ori cu taxiul, deși-n curte și-n fața porții e loc… e loc să-și bage patronul gipanele!

Dar cîte case și curți șed pustii – în plin centru scump bucureștean!

Dar cîte mașini îs părăsite pe stradă – în loc să fie pitită la adăpost, în curți, la fiecare sută de metri dai peste o droașcă neurnită de luni de zile!

Dar cîte locuri se pierd fiindcă parcările paralele cu bordura n-au trase dungi îndrumătoare cu vopsea între ele, așa că spațiul între mașinile parcate este ba uriaș, ba milimetric!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>