despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Memorialul Zorileanu

scris de Ando

Dacă aţi ajuns la Statuia Aviatorilor (care, după mine, este fără îndoială, cea mai frumoasă şi impresionantă statuie a Capitalei) făceţi-vă  un pic de timp  şi abăteţi-vă spre Piaţa Quito. E la intersecţia străzilor Paris, Praga şi Varşovia şi nu vă ia mai mult de un sfert de oră de plimbare agreabilă ca să ajungeţi. Aici este amplasat un alt frumos monument legat de istoria aviaţiei româneşti: memorialul  dedicat ofiţerului-aviator Mircea Zorileanu.

Sigur, nu vă spun o noutate, dar am simţit nevoia să pomenesc de el  pentru că  am senzaţia că este un pic “uitat”. Şi e păcat. Eu, de câte ori am ocazia, trec pe acolo şi mă opresc să-l admir. Inspirat amplasat, echilibrat şi elegant dar – din păcate – lipsit de o plăcuţă cu cele câteva informaţii elementare, absolut necesare celor care ajung  în preajma sa.

13 comments to Memorialul Zorileanu

 • Ha ha, sa locuiesc jumate de viata pe strada Zorileanu si sa nu stiu ca exista o statuie in Buc 🙂 Ms!

 • florin

  Statuia Aviatorilor este probabil cea mai frumoasa si cel mai bine amplasata statuie.Foarte tare era si cea a rascoalei de la 1907.Dar cum democratia e doar lapte si miere….Un alt ”memorial” se gaseste in statia de metrou Politehnica.Este memorialul vietuitoarelor de acum spe-milioane de ani,prinse in marmura cu care s-a placat peronul.

 • Radu

  Statuia Aviatorilor e, cea mai faina statuie din oras, dar o ajuta si locatia. Recentul monument al gloriosilor nostri morti in razboaie arata foarte bine dar e amplata complet d-amboulea. Nevertheless, n-am prea explorat zona aia asa ca multam, invatam chestii noi 🙂

 • hm

  Chiar aşa – monumentul cel nou din faţa Palatului Copiilor e reuşit; merita un alt loc mult mai bun.

 • ando

  @ally_aria si @radu :cel mai usor se ajunge printr-unul din capetele strazii Paris astfel : fie din pta Dorobanti in max 10 minute, fie dinspre Pta Victoriei , pe langa cladirea Guvernului in cca 15 minute.
  Corect:orasul e mare si mereu avem de invatat lucruri noi.

 • Nu l-am văzut pe cel din faţa Palatului Copiilor. Dar dacă vreţi să nu faceţi apoplexie, ţineţi-vă cât mai departe de ăsta: http://wwwcalatoriivirtuale.blogspot.com/2011/11/bietul-balcescu.html. E în parcul Izvorul Rece.

 • @Constantin Gheorghe: va rog mult nu mai contribuiti la ceva ce ma exaspereaza … Parcul Izvorul Rece exista sau este doar o extensie a numelui unei carciumi din preajma !? Acolo e Piata Pache Protopopescu, pe locul acela, sper sa nu ma insel, fusese statuia celebrului primar. Acolo unde in locul fantanii a iesit din luciul apei Balcescu. Inainte se chemase Piata Regele Carol I (cand Piata Pache Protopopescu era in urmatoarea intersectie, cea cu Bd. Ferdinand). De unde pana unde Izvorul Rece ? JOS DENUMIREA IZVORUL RECE !!
  @Florin: aceea este cea mai frumoasa statuie pentru ca e rezultatul unui concurs serios, concurs dedicat exact acelui spatiu. Nu cum se face acum: “am o statuie in atelier, unde putem s-o amplasam ?”
  @Ando: monumentul ala mi-a ramas in memorie din copilarie, il consideram unul dintre cele mai elegante obiecte. Cred ca e firesc pentru ca, la fel ca statuia aviatorilor, este perfect gandita pentru amplasament.

 • Există! Special am pus o fotografie cu descrierea parcului, descriere prezentă la “faţa locului”, ca să zic aşa. Parcul este prezentat drept “Izvorul Rece”. Asta e situaţia acum.Cum a fost cunoscut e o altă poveste. Primăria se ocupă de bucătăria onomastică, nu?

 • O fi vinovat de asta sponsorul panoului, berea “Timişoreana”?

 • @Constantin Gheorghe: stiu ca exista in sensul in care l-am vazut in articolul respectiv pentru care va felicit. Eu ma intrebam daca exista din punct de vedere administrativ, in sensul atribuirii numelui de catre Consiliul Local printr-o hotarare. Aceasta atribuire recenta de toponim din gama poreclelor mi se pare ca reflecta starea de fapt, de total dispret a autoritatilor pentru ce inseamna evolutia orasului si semnificatia acestei evolutii, acolo unde este cazul.

 • florin

  Schimbarea denumirilor unor strazi sau obiective s-a facut de catre oameni care nu stiau nimic sau nu vroiau sa stie despre istoria sau evolutia acestora.Doua exemple:Bvd.1MAI(1 Mai sarbatorit pt.prima oara in USA adica Uniunea Sovietica Ailalta)si statia de metrou Armata Poporului(toti domnitorii si conducatorii acestei tari s-au bazat pe popor atunci cand tara le-a fost in pericol si s-a pus mana pe arma).Ar mai fi si statia Semanatoarea la care comentariile sunt de prisos.Dar ce sa le ceri unor oameni care pana nu cu mult timp in urma vedeau Bucurestiul doar din tren.

 • florin

  @Ando-si eu am aflat despre oceanul pietrificat din mailul unui prieten.Culmea e ca trecusem pe acolo chiar in ziua respectiva.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>